Retour Den Haag-Brussel

Zelfs ‘ingetogen’ debat kon niet

Wie zegt dat politici niet geciviliseerd met elkaar van mening kunnen verschillen? De dames en heren zelf. Althans, in de opschorting van hun campagneactiviteiten schemert een lichte angst door zich niet te kunnen gedragen.

Na de vliegramp in Libië werden alle activiteiten voor de verkiezingen uit piëteit met de nabestaanden drie dagen stilgelegd. Wie het als eerste bedacht is onduidelijk, maar opeens werd de stilte tot maandag verlengd. De PVV was er, zoals altijd, vroeg bij. Vóór maandag stemmen winnen vond Geert Wilders „niet gepast”. Dat is het vanaf vandaag weer wel.

Waarom die lange stilte, vroeg Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zich af. „Campagnevoeren is geen kermis!” Ze vergist zich natuurlijk. Partijen versieren hun bijeenkomsten graag met ballonnen, muziek en zingende BN’ers. En politici vallen wel eens van een skateboard,

Thieme zag geen enkele reden om inhoudelijke activiteiten als lezingen en debatten te vermijden. Toch ging ook een lijsttrekkersdebat op zondag niet door. De NOS wilde het „ingetogen” doen. Maar in „half debatteren” hadden de partijen geen zin. En partijleiders op volle kracht is blijkbaar geen smaakvol spektakel. (DS)

‘Tenenkrommend’ en toch een hit

Trots op Nederland zou bij de verkiezingen wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Althans, afgaande op het onlinesucces van de partij. Het verkiezingsfilmpje van TON is een ware hit op YouTube: al meer dan een kwart miljoen keer bekeken. Daarmee verslaat Verdonk haar concurrenten: het PVV-filmpje werd 34 duizend keer bekeken, dat van het CDA 13 duizend, GroenLinks 10 duizend en de PvdA bijna 5 duizend. De Nederlandse partijen manifesteren zich sinds de YouTube-verkiezing van president Obama steeds nadrukkelijker op internet. Hoe meer aandacht, hoe beter, lijkt het. Maar internet is ook bij uitstek geschikt om missers en geklungel razendsnel te verspreiden. Dat ondervond oud-minister Vogelaar na een pijnlijk interview met GeenStijl. En getuige de reacties op YouTube („tenenkrommend”, „amateuristisch”) is ook Verdonks sterrenstatus online twijfelachtig. De Facebookgroep ‘Het nieuwe TON verkiezingsfilmpje is het grappigste wat ik ooit gezien heb’ telt inmiddels bijna 10 duizend leden. Maar Verdonk kan zich nog vastklampen aan het credo van de Italiaanse premier Berlusconi: elke vorm van aandacht is goed, ook de slechte. (HM)

ChristenUnie ziet altijd lichtpuntjes

Als kleinste in een driepartijenkabinet van Balkenende verloor D66 bijna al haar zetels. Voor de ChristenUnie, de derde partij in Balkenende IV, liep het regeringsavontuur anders: ze stevent af op winst en bovendien is de partijtop geslaagd in haar missie: de ChristenUnie neerzetten als betrouwbare bestuurderspartij. Dat is al helemaal gelukt bij de eigen achterban, leert recent onderzoek. Sterker, men heeft de smaak zo te pakken dat één op de twee ook een kabinet zonder de christelijke broeder CDA wel ziet zitten. Dat liet partijleider Rouvoet zich niet twee keer voorrekenen. Dus zelfs als CDA en PvdA niet nog eens aan eenzelfde coalitie willen beginnen, hoopt hij van de partij te zijn. Rouvoet kijkt verder. Zelfs aartsvijand D66 komt daarbij in het vizier, zei hij in Trouw. Ja, D66, die partij in de kabinetten Paars I en II, verantwoordelijk voor de legalisering van homohuwelijk, prostitutie, euthanasie, en versoepeling van de abortuswetgeving. Rouvoet ziet „aanknopingspunten”. Welke? Hypotheekrenteaftrek, verhoging AOW-leeftijd en milieu. Wie echt graag wil regeren, ziet overal lichtpuntjes. (PvO)

Bijdragen: Huib Modderkolk, Pieter van Os en Derk Stokmans