Rel schaadt kans op WK 2018

David Triesman heeft de Engelse kandidatuur voor de organisatie van het WK voetbal in 2018 een slechte dienst bewezen. De voorzitter van de Engelse voetbalbond FA heeft het land ernstig in verlegenheid gebracht met opmerkingen dat Spanje en Rusland pogingen zouden ondernemen arbiters op het komende WK in Zuid-Afrika (11 juni-11 juli) om te kopen. Hij diende gisteren zijn ontslag als bondsvoorzitter in en wil de biedingscommissie voor het WK ook niet meer leiden. Vorige week bonden de kandidaat-landen voor het WK van 2018 hun bidbook aan bij de FIFA in Zürich.

De Engelse krant Mail on Sunday publiceerde gisteren delen van een in het geheim opgenomen gesprek van Triesman met een voormalige ondergeschikte. Daarin zou Triesman hebben gezegd dat Rusland Spanje wil helpen bij het omkopen van scheidsrechters als de Spanjaarden zouden afzien van de WK-kandidatuur voor 2018. Engeland, Spanje in combinatie met Portugal en Rusland zijn concurrenten van Nederland en België, de Verenigde Staten en Australië in de strijd om het binnenhalen van het WK in 2018.

Het comité World Cup 2018 reageerde snel op het afscheid. Gisteravond werd Geoff Thompson naar voren geschoven als de nieuwe voorzitter. Hij is een ervaren bestuurslid van zowel de FIFA als de Europese voetbalbond (UEFA). Vanochtend werd ook Sebastian Coe aan het comité toegevoegd. De oud-atleet is ook voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in 2012 in Londen. (ANP)