NAVO geen politie van de hele wereld

De NAVO heeft geen taak bij elke nieuwe bedreiging die zich voordoet, zoals onzekerheid in de energievoorziening, de gevolgen van klimaatverandering of bij aanvallen die computersystemen platleggen.

Dat schrijft een speciale commissie, onder leiding van de voormalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en ex-topman van Shell Jeroen van der Veer, in een advies dat vandaag in Brussel is gepresenteerd aan NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. De commissie vindt dat de NAVO ook moet benadrukken dat het bondgenootschap een regionale organisatie is, die niet kan optreden als ‘politieman van de wereld’. In de nieuwe strategie, voor de komende tien jaar, moet de NAVO volgens de commissie duidelijk maken dat zij een betere en intensievere samenwerking wil met Rusland.

In een vraaggesprek met deze krant zei Jeroen van der Veer vanochtend dat de NAVO keuzes moet maken bij elke nieuwe dreiging, en „flexibel” moet reageren. „Je moet sneller kunnen beslissen in het diplomatiek overleg van de NAVO-lidstaten, de secretaris-generaal moet meer zelf kunnen beslissen. Daar moet hij gedelegeerde bevoegdheden voor krijgen.”

Aan de missie in Afghanistan besteedt de commissie een aparte paragraaf met ‘lessen’. Bij een volgende missie van deze omvang zou bijvoorbeeld van tevoren moeten worden bedacht of de NAVO in staat is om de eenheden te leveren die nodig zijn.

NAVO-chef Rasmussen zei vanochtend dat hij blij was met het advies. Hij zal nu gaan werken aan de definitieve versie, die aan het eind van het jaar klaar moet zijn.

Interview Van der Veer: pagina 5