Na twintig jaar einde voor 'Law & order'

Na twintig jaar komt er een einde aan de Amerikaanse politieserie Law & order. Zender NBC heeft geen reden gegeven voor de onverwachte beslissing. Vermoed wordt dat het te maken heeft met kijkcijfers en een veronderstelde creatieve vermoeidheid bij de makers. Plus de behoefte van de zender aan ruimte voor nieuwe series.

Law & order was extreem formulematig opgebouwd. De verhalen spelen zich af in New York en verlopen altijd volgens eenzelfde stramien. Aan de verhalen was goed te merken hoe New York in twintig jaar veranderde. Dit seizoen was er een aflevering over een Ponzi-scheme à la Bernie Madoff. Wat wel wisselde waren de hoofdrollen, maar de serie bewees zijn kracht door ondanks steeds weer nieuwe acteurs amper van toon of kwaliteit te veranderen.

De serie is het geesteskind van Dick Wolf, die het vak leerde bij Hill Steet Blues, Miami Vice en Dragnet. Hij wilde geen commentaar geven op het einde. „Klaag nooit en leg nooit iets uit.”

De nakomelingen van de serie, Law & order: Special Victims Unit en Law & order: Criminal Intent gaan wel verder. Tegelijk met de boodschap dat het origineel stopt, maakte zender NBC bekend dat er een nieuw ‘filiaal’ komt: LOLA, Law & order: Los Angeles.

Pijnlijk voor Wolf is dat een gewone seizoensfinale op 24 mei nu het definitieve einde wordt. Maar er zijn geluiden dat er een tv-film of zelfs toch nog een korte slotreeks gemaakt mag worden. In ieder geval zal Law & order nog lang op de televisie blijven, nu al is ook in Nederland bijna iedere dag wel een herhaling te zien.