Mexico vreest voor leven vermiste oud-presidentskandidaat

De Mexicaanse autoriteiten vrezen voor het leven van de vermiste oud-presidentskandidaat Diego Fernández de Cevallos (69), een van de meest invloedrijke mensen van het land. Bij zijn auto, die vrijdagavond werd teruggevonden nabij zijn ranch in de centrale deelstaat Querétaro de Arteaga, zijn sporen van geweld aangetroffen, waaronder een bebloede schaar, aldus de openbaar aanklager.

De verdwijning van Fernández de Cevallos, een succesvol en omstreden advocaat van grote bedrijven, heeft geleid tot vele speculaties in Mexicaanse media. De krant El Universal meldde op basis van anonieme federale bronnen dat hij is ontvoerd, andere media meldden dat hij is gedood. De autoriteiten kunnen het een noch het ander bevestigen.

Een eventuele ontvoering door drugshandelaren zou een escalatie in de oorlog tussen overheid en drugskartels betekenen, aldus hoogleraar George Grayson, Mexico-deskundige aan het William & Mary College in de Amerikaanse staat Virginia. „Het toont dat niemand onkwetsbaar is, zelfs niet een multimiljonair en superadvocaat.”

Fernández de Cevallos verloor de presidentsverkiezingen in 1994 als kandidaat van de Partij voor Nationale Actie (PAN), de partij van de huidige president Felipe Caldéron, van Ernesto Zedillo. Hij was volksafgevaardigde en senator en kreeg in de politiek de bijnaam Jefe Diego ofwel Baas Diego – mede om zijn vurige temperament en eeuwige sigaar.

Fernández de Cevallos is in het verleden beschuldigd van onheuse praktijken. Terwijl hij in het Congres diende, won hij als advocaat namens grote bedrijven ook grote zaken tegen de staat. In 2005 kreeg hij kritiek voor het laten aanleggen van een snelweg in de geboortestad van zijn toenmalige vriendin, die 36 jaar jonger was.

In de Mexicaanse grensstaat Tamaulipas worden lokale politici bedreigd door drugskartels, volgens parlementariër Carlos Alberto Perez van de PAN. De kartels zouden de lokale verkiezingen in juli willen beïnvloeden en geen burgemeesterskandidaten tolereren die niet met de georganiseerde misdaad samenwerken. (AP, BBC)