LibDems stemmen in met coalitie

De Britse Liberaal Democratische Partij heeft gisteren ondanks gevoelens van diep onbehagen bij een deel van haar achterban ingestemd met regeringsdeelname in een coalitie met de Conservatieve Partij.

Op een speciale bijeenkomst in Birmingham voor actieve partijleden betuigde een ruime meerderheid haar instemming met het akkoord, dat partijleider Nick Clegg vorige week na vijf dagen onderhandelingen met de Tories had bereikt. Op de bijeenkomst achter gesloten deuren zou slechts een dozijn van de circa 2.000 aanwezigen tegen een motie hebben gestemd waarin het onderhandelingsresultaat werd goedgekeurd.

Clegg, sinds vorige week vicepremier in het kabinet onder leiding van Tory-leider David Cameron, erkende dat de coalitie gevoelig ligt. „Ik weet dat er veel op het spel staat, voor mij persoonlijk en voor de partij”, verklaarde hij. „Maar ik ben de politiek ingegaan om dingen te veranderen en dat betekent risico’s nemen.”

De partijleiding zou in verlegenheid zijn geraakt als haar achterban zich tegen de alliantie met de Tories had uitgesproken. De voormalige leider Charles Kennedy onthulde gisteren in een artikel in The Observer echter dat hij tijdens het beraad van de Lagerhuisfractie vorige week niet voor de samenwerking met de Conservatieven had gestemd. „Het is nauwelijks verwonderlijk dat, althans voor sommigen van ons, ons politieke kompas in verwarring is”, zo schreef hij. Hij voelde meer voor een progressieve alliantie tegen de Tories, ook al zou die in de huidige krachtsverhoudingen in het Lagerhuis moeite hebben gehad een meerderheid te vinden.

Voor Kennedy, die een district in Schotland vertegenwoordigt, ligt de alliantie met de Tories extra gevoelig omdat de partij in Schotland niet geliefd is. De Conservatieven wisten bij de Lagerhuisverkiezingen van 6 mei slechts 1 van de 59 zetels in Schotland te winnen. Schotse Liberaal Democraten vrezen dat ze door hun nieuwe alliantie de komende tijd terrein prijsgeven aan Labour en de Schotse Nationale Partij.

Ook buiten Schotland hikken veel LibDems aan tegen het verbond met de Tories. Volgens dagblad The Times zou Vince Cable, die nu minister van Economische Zaken is, vorige week nog tegen premier Gordon Brown hebben gezegd dat een alliantie met de Tories de minst aantrekkelijke optie voor was voor zijn partij.