Kort nieuws Kunst

Twee stukken van Elfriede Jelinek op Theaterfestival

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 17 mei. De jury van het Nederlands Theaterfestival heeft dit weekeinde de selectie ‘beste voorstellingen van het seizoen’ bekendgemaakt. De vier geselecteerde schouwburgstukken zijn: Elf Minuten (Coelho) door het Noord Nederlands Toneel; Underground (Jelinek) door Johan Simons’ NTGent; Van de brug af gezien (Miller) door Oostpool; en Branden (Mouawad) door het Ro Theater. Voor de kleine zaal selecteerde de jury: Over dieren (Jelinek) door het Nationale Toneel; Hannah en Martin door Mugmetdegoudentand; Dit is mijn vader door Ilay den Boer; en Woeste hoogten (Brontë) door Artemis. Daarnaast selecteerde de jury twee onbekende Vlaamse stukken: Wandelen op de Champs-Elysées met een schildpad om de wereld beter te kunnen bekijken, maar het is moeilijk thee drinken op een ijsschots als iedereen dronken is door FC Bergman en A l’attente du Livre d’Or door Campo en KVS. Opvallende afwezige is, net als vorig jaar, Ivo van Hove’s Toneelgroep Amsterdam. Het Theaterfestival is begin september in Amsterdam.

Pianist Minnaar in Elisabethconcours

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 17 mei. De Nederlandse pianist Hannes Minnaar is geselecteerd als een van de twaalf finalisten op het prestigieuze Koningin Elisabethconcours in Brussel. Minnaar, in 1984 geboren in Goes, maakte na het Conservatorium in Amsterdam (10 met onderscheiding) carrière in binnen- en buitenland. Ook won hij tal van prijzen op concoursen. De finale van het Elisabethconcours vindt plaats van 24 tot en met 29 mei. De laatste Nederlandse finalist in Brussel was Rian de Waal in 1983.

Mary Blige als Nina Simone in biofilm

Door onze kunstredactie

rotterdam, 17 mei. De Amerikaanse R&B-zangeres Mary J. Blige gaat jazz-zangeres Nina Simone spelen in een film gebaseerd op de autobiografie I Put A Spell On You (1992). Dat meldt The Hollywood Reporter. De film Nina legt de nadruk op Simone’s relatie met haar assistent Clifton Henderson.

Film over vervalser Han van Meegeren

CANNES, 17 mei. Regisseur Johan Nijenhuis maakt een film over het leven van Han van Meegeren, de grootste schilderijenvervalser die Nederland heeft gekend. Dat heeft Nijenhuis vandaag in Cannes bekendgemaakt. Hij heeft de rechten gekocht van de biografie die de Delftse hoogleraar Fred Kreuger over de Vermeervervalser schreef. De voorlopige titel luidt De Vervalser. De film moet in 2012 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. (ANP)