Kort nieuws Economie

Prudential kondigt grote emissie aan

Londen, 17 mei. De Britse verzekeraar Prudential gaat voor 14,5 miljard pond (circa 17 miljard euro) nieuwe aandelen uitgeven voor de financiering van de overname van het Aziatische AIA. Dat heeft Prudential vandaag bekendgemaakt. AIA werd eerder door het Amerikaanse AIG in de etalage gezet. Prudential stond begin deze maand al klaar om de details van de emissie aan te kondigen, maar werd teruggefloten door de Britse toezichthouder FSA. Die wilde dat Prudential meer helderheid zou geven over zijn kapitaalpositie en over de positie van AIA op de verzekeringsmarkt in Azië. (ANP)

Groei van export uit Nederland

Den Haag, 17 mei. Het herstel van de export zet door, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd. Zowel het volume als de waarde van de goederenuitvoer was in maart aanzienlijk groter dan vorig jaar. Het volume was bijna 14 procent groter. De waarde van de export lag op 32,5 miljard euro, een stijging van 22 procent. De invoer nam in omvang met 6 procent toe. De import ligt nog wel duidelijk onder het niveau van maart 2008. (ANP)

Talpa breidt uit naar Rusland

Laren, 17 mei. Talpa Media, het bedrijf van John de Mol, neemt een minderheidsbelang in de Russische tv-producent Mir Reality. Talpa is de eerste externe aandeelhouder van het in Moskou gevestigde Mir, zo heeft Endemol vandaag bekendgemaakt. Mir is gespecialiseerd in de productie van lokale versies van internationale succesprogramma’s. Zo maakte het bedrijf de eerste buitenlandse versie van autoprogramma Top Gear, dankzij zijn exclusieve recht voor Rusland op de portefeuille van BBC Worldwide. Mir Reality werd in 2006 opgericht door Vladimir Utin en de Britse tv-producent Simon Tucker. (ANP)