Kort nieuws Buitenland

Leger Pakistan doodt 58 strijders in offensief Orakzai

Parachinar, 17 mei. Het Pakistaanse leger heeft gisteren naar eigen zeggen 58 militanten gedood in Orakzai, een tribale grensregio die het leger enkele maanden geleden nog onder controle verklaarde. Veertig mensen werden gedood bij luchtaanvallen, achttien anderen kwamen om bij een grondaanval. In de tribale regio Khurram hebben militanten veertig van de zestig burgers vrijgelaten die zij zaterdag hadden ontvoerd. Tien anderen wisten te ontsnappen, tien mannen zitten nog vast. In Khyber zijn zaterdag vijf doden gevallen bij een raketaanval met een onbemand vliegtuigje. Het zou de eerste dergelijke aanval zijn in deze regio. (AP, Reuters)

Aanval parlement Somalië: 24 doden

Mogadishu, 17 mei. Radicaal-islamitische opstandelingen hebben gisteren mortiergranaten afgevuurd op het Somalische parlement, dat voor de eerste keer dit jaar vergaderde. Zeker 24 burgers werden gedood door de beschietingen en de gevechten die volgden. Ruim dertig mensen raakten gewond. De parlementariërs bleven ongedeerd. Eerdere vergaderingen werden uitgesteld wegens bedreigingen van de strijdgroepering Al-Shabaab. Veel Somalische politici leven om veiligheidsredenen in het buitenland. (Reuters)

Montenegro: zes in cel voor martelen

Podgorica, 17 mei. Een rechtbank in Montenegro heeft zes ex-militairen van het voormalige Joegoslavische leger (JNA) veroordeeld tot celstraffen van 18 maanden tot vier jaar voor oorlogsmisdaden. Volgens de rechter hebben ze in Montenegro Kroatische krijgsgevangenen en burgers gemarteld na de aanval van het JNA op Dubrovnik. Het is de eerste veroordeling voor oorlogsmisdaden sinds de onafhankelijkheid van Montenegro in 2006. (AP)

Bankiersvrouw blijft spoorloos

Door onze correspondent

Berlijn, 17 mei. De Duitse politie heeft nog geen spoor van Maria Bögerl die vorige week in haar woonplaats Heidenheim werd ontvoerd. Een tas met 300.000 euro losgeld, neergezet op een afgesproken plek, werd niet opgehaald. Bögerl (54) is de vrouw van een lokale bankier. De politie heeft sinds enige dagen niets van de ontvoerder(s) gehoord. Een aangehouden verdachte bleek onschuldig.

Geestelijke Gul in Afghanistan dood

Kabul, 17 mei. In de Afghaanse provincie Kunar is gisteren de prominente, vredesgezinde geestelijke Rahman Gul doodgeschoten. Bij de hinderlaag kwamen ook zijn broer en een ander familielid om. Rahman had de afgelopen dagen herhaaldelijk opgeroepen tot vrede en stabiliteit in Afghanistan. Kunar, aan de Pakistaanse grens, is een van de provincies waar de strijd het hevigst woedt. Het dodental onder buitenlandse militairen van deze maand is gisteren opgelopen tot 26. (AP)

Brandstichting bij Zweedse cartoonist

Stockholm, 17 mei. De Zweedse cartoonist Lars Vilks, die de profeet Mohammed in 2005 met een hondenlichaam afbeeldde voor de Deense krant Jyllands-Posten, is ontsnapt aan een aanslag. Vrijdagnacht probeerden onbekenden brand te stichten in zijn huis. Vilks was op dat moment niet thuis. De cartoons leidden tot hevige protesten in islamistische landen. Vorig jaar werd een moordaanslag op Vilks verijdeld. (AP, Reuters)

28 kompels vast in Rusland na protest

Moskou, 17 mei. De Russische politie heeft vrijdagnacht 28 mensen gearresteerd in het West-Siberische Mezjdoeretsjensk. De arrestaties gebeurden tijdens een demonstratie van collega’s en familieleden van omgekomen mijnwerkers bij een ongeluk in maart. Bij dat ongeluk, volgens de autoriteiten veroorzaakt door een methaanexplosie, kwamen zeker 66 kompels om. De zoektocht naar 24 vermisten is gestaakt. De demonstranten eisten meer loon en veiligere werkomstandigheden. De mijneigenaren zouden veiligheidsmaatregelen negeren om kosten te besparen. (Reuters, AFP)