International kort

Prominente politicus vermist in Mexico, mogelijk ontvoerd

Mexico-Stad. De voormalige Mexicaanse presidentskandidaat Diego Fernandez de Cevallos wordt vermist. Zijn auto is gevonden vlakbij zijn ranch in de staat Queretaro en er zijn „aanwijzingen van geweld”, aldus aanklagers. De verdwijning van ‘Diego de baas’ heeft geleid tot allerlei speculaties. De Mexicaanse krant El Universal meldde op basis van anonieme bronnen dat Fernandez de Cevallos ontvoerd is, maar een woordvoerder van de federaal aanklager kon dit bericht niet bevestigen. Andere media melden dat hij is gedood. Fernandez de Cevallos was de presidentskandidaat van de Partij voor Nationale Actie (PAN) in 1994. Hij werd tweede, maar wist een snaar te raken bij de middenklasse met zijn oproep om een einde te maken aan de meer dan zeventig jaar durende alleenheerschappij van de autoritaire Institutionele Revolutionaire Partij. Hij is nog steeds een invloedrijke figuur in Mexico. Hij was senator en Congreslid en had daarnaast nog een succesvolle carrière als advocaat. Rijke mensen zijn vaak het doelwit van ontvoerders, maar dit geldt niet voor prominente politici. (AP, Reuters)

Soedan: leger doodt 108 rebellen in Darfur

Khartoem. Het Soedanese leger heeft vrijdag een belangrijk bolwerk van rebellen in de regio Darfur ingenomen, 108 van hen gedood en 61 gevangengenomen. Dat heeft de Soedanese regering zaterdag bekendgemaakt. Het zou gaan om leden van de Beweging voor Gelijkheid en Gerechtigheid (JEM), de belangrijkste rebellengroep in Darfur. JEM heeft de berichten ontkend en zegt dat ze het gebied vrijwillig heeft verlaten om de bevolking een aanval van het regeringsleger te besparen. JEM is een van de twee rebellengroepen in Darfur die de wapens heeft opgenomen tegen de regering in 2003, omdat Khartoum de bevolking in de regio marginaliseerde. De strijd leek in februari dit jaar te worden beëindigd toen de regering en JEM een akkoord ondertekenden. President Bashir verklaarde daarop dat „de oorlog in Darfur ten einde is”. Maar JEM brak begin mei de vredesbesprekingen af, omdat de regering een nieuw offensief zou hebben gelanceerd. (Reuters)

Zuid-Korea vuurt op schepen Noord-Korea

Seoul. De Zuid-Koreaanse marine heeft waarschuwingsschoten afgevuurd op een Noord-Koreaans schip, dat korte tijd de zeegrens overstak. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger gisteren verklaard. Een ander Noord-Koreaans schip was eveneens kort de zeegrens overgestoken, maar trok zich terug na een waarschuwing van de Zuid-Koreaanse marine. Het is de meest serieuze confrontatie tussen de twee landen sinds op 26 maart het Zuid-Koreaanse schip Cheonan op mysterieuze wijze zonk. Hierbij kwamen 46 opvarenden om. Het vermoeden is dat Noord-Korea de Cheonan opzettelijk met een torpedo trof, waardoor 46 mariniers omkwamen. Een internationaal team publiceert de resultaten van een onderzoek naar dit incident deze week. (BBC, AP)

Leger Pakistan doodt 58 militanten

Parachinar. Het Pakistaanse leger heeft gisteren 58 vermeende islamitische militanten gedood in het noordwesten van Pakistan. Het leger voerde luchtaanvallen uit en ook op de grond werd strijd geleverd. Bij een luchtaanval op schuilplaatsen van de militanten in Dabori, Gojar en Kamer Mela in de stammenregio Orakzai kwamen veertig militanten om, zei Samiullah Khan, een hoge regeringsfunctionaris in Orakzai. Later op de dag vielen militairen schuilplaatsen van de strijders in het dorpje Koul aan. Bij de gevechten die hierop volgden kwamen 18 militanten om het leven. Ook raakten vijf militairen en zeker 25 strijders gewond. Het Pakistaanse leger heeft in maart een offensief gelanceerd in de regio Orakzai om opstandelingen uit het gebied te verdrijven. De militanten waren vorig jaar naar het gebied getrokken toen ze een offensief van het leger in het nabijgelegen Zuid-Waziristan probeerden te ontvluchten. (AP)