Hertelling in Irak leidt niet tot andere uitslag

De hertelling van de stemmen in de hoofdstad Bagdad heeft de verkiezingsuitslag in Irak niet veranderd. Het seculiere Iraqiya-blok van voormalig premier Iyad Allawi blijft de grootste partij na de verkiezingen in maart. Dat heeft de Iraakse kiescommissie gisteren bekendgemaakt.

„Het aantal zetels is nog steeds hetzelfde”, aldus Qassim al-Abboudi van de kiescommissie. „Ik hoop dat de partijcoalities tevredengesteld zijn dat het verkiezingsproces eerlijk was en alle beschuldigingen van fraude en vervalsing totaal incorrect zijn gebleken.”

Premier Nouri al-Maliki eiste een hertelling nadat hij twee zetels minder had gekregen dan zijn grote rivaal Allawi. Volgens Maliki was er tijdens de stembusgang op 7 maart fraude gepleegd. De provincie Bagdad levert zoveel zetels voor het 325 leden tellende parlement dat de hertelling de uitslag in het voordeel van Maliki had kunnen doen uitvallen.

Hoewel de uitslag van de hertelling een tegenslag is voor Maliki, betekent dit niet dat Allawi nu het mandaat heeft om een nieuwe regering te vormen. Geen enkele coalitie heeft de meerderheid van 163 zetels die hiervoor vereist is. Uitgerekend Maliki is nog het dichtst bij een meerderheid nadat zijn shi’itische partijcoalitie een alliantie heeft gesloten met een ander shi’itisch partijblok. Deze twee blokken hebben op dit moment samen 159 van de 163 zetels die grondwettelijk vereist zijn voor een regeringscoalitie.

Waarnemers opperen dat Maliki mede om de hertelling heeft gevraagd om tijd te winnen voor het smeden van zijn shi’itische alliantie. „Maliki wilde Allawi afleiden en diens bewegingsruimte tegenover andere partijblokken beperken”, aldus Hadi Jalo, een politiek analist in Bagdad.

Binnen deze shi’itische alliantie krijgt het religieuze leiderschap een bindende rol om onderlinge conflicten te beslechten. Als premier Maliki’s Staat van het Recht en de conservatieve Iraakse Nationale Alliantie er werkelijk in slagen een regering te vormen, zal de grotere rol voor de geestelijken er waarschijnlijk voor zorgen dat de regering de sunnitische minderheid in Irak nog verder van zich vervreemdt. Sommige sunnieten hebben al gewaarschuwd dat het uitsluiten van sunnieten uit de regering kan leiden tot nieuw sektarisch geweld. (Reuters, AP, AFP, BBC)