Google bewaarde data 'per ongeluk'

Internetbedrijf Google heeft naar eigen zeggen onbedoeld data opgeslagen van particuliere draadloze netwerken, tijdens onderzoek voor zijn digitalekaartendienst Streetview. Google was om uitleg gevraagd door de Duitse autoriteiten en ontkende in een eerder stadium dat het deze gegevens had verzameld.

Voor de Streetview-dienst, onderdeel van Google Maps, fotograferen speciale auto’s alle gebouwen en straten in steden en dorpen. Daarbij worden ook gegevens van de draadloze netwerken in de buurt vastgelegd. Het is namelijk mogelijk om op basis van de locatiegegevens van deze draadloze netwerken te navigeren – zeker in een stedelijke omgeving waar de gps-ontvangst niet altijd even goed is.

Terwijl het de bedoeling is dat alleen naam en nummer van het wifi-netwerk worden bewaard, heeft Google ook flarden data vastgelegd die over onbeveiligde netwerken vervoerd werden. Het kan gaan om mailtjes, gedeeltes van opgevraagde websites of gedownloade bestanden en andere persoonlijke informatie.

Deze informatie kan door elke willekeurige voorbijganger opgevangen worden en het is ook niet verboden zulke gegevens te verzamelen. Toch zegt Google op zijn blog dat het de gegevens zo snel mogelijk door een externe partij wil laten vernietigen en geeft aan zekerheidshalve helemaal geen wifi-gegevens meer te zullen verzamelen. Streetview is vaker in opspraak geweest doordat mensen en voertuigen, ondanks maatregelen van Google, toch herkenbaar in beeld waren.