Favoriet Innocent knockout

16-05-2010, Hilversum. Titelgevecht om de Europese titel tussen Innocent Anyanwu en Antonio Bento. Bento won. Foto Bas Czerwinski

De Nederlandse profbokser InnocentAnyanwu heeft gisteren zijn eerste Europese titelgevecht verloren. De 27-jarige inwoner van Wormerveer droomde in de voorbereiding al hardop over mooie duels om de wereldtitel, maar daar had de Portugese routinier Antonio João Bento gisteren in de Dudok Arena in Hilversum geen boodschap aan. De 33-jarige Zuid-Europeaan schakelde Innocent in de tiende ronde uit. De favoriete thuisbokser, die vorig jaar een Nederlands paspoort kreeg, liep tegen een uppercut aan waarvan hij niet meer herstelde. Na een kort en krachtig offensief van Bento staakte de arbiter terecht het gevecht, dat als inzet de vacante Europese titel in het zwaarvedergewicht had.

Voor Innocent was het zijn eerste nederlaag (op technisch knock-out) in zijn 23ste profpartij. Bento behaalde zijn 22ste zege in zijn 32ste gevecht als prof. Bento deed in zijn elf jaar lange loopbaan vijf keer eerder een gooi naar de Europese titel. Steeds stapte hij als verliezer uit de ring. Tot gisteren.

De afgetrainde Nederlander had in de eerste twee ronden een overwicht, maar daarna ging de boeiende strijd redelijk gelijk op. Innocent, met oud-wereldkampioen Raymond Joval voor de eerste keer als trainer-coach in zijn hoek, scoorde vooral met zijn rechtse directe. Vanaf de negende ronde sloeg de vermoeidheid toe bij Innocent. „Dit is mijn eerste nederlaag en mijn eerste knock-out”, zei hij na afloop. „Dat moet je in je carrière ooit een keer meemaken. Ik ben geen superman, maar een gewoon mens. Ik kom hier sterker uit.”

Innocent gaf toe dat de breuk met zijn vorige trainer-coach, Martin Jansen, zijn voorbereiding op het gevecht had verstoord. Innocent mocht na zijn nederlaag niet op alle vragen antwoord geven van de pr-man van zijn team. Innocent brak dankzij de steun van de Amsterdamse advocaat als bokser door. Met de hulp van Jansen bemachtigde de voormalige asielzoeker vorig jaar ook zijn Nederlandse paspoort. (ANP)