Engelse cricketers behalen eerste wereldtitel

De Engelse cricketploeg is voor het eerst wereldkampioen geworden. In Bridgetown op Barbados won Engeland gisteren in de finale van het WK Twenty20 moeiteloos van aartsrivaal Australië, dat 147 runs had gemaakt.

Het contrast met het laatste WK, vorig jaar in eigen land, kon niet groter zijn voor de Engelsen. Bijna een jaar geleden verlieten de spelers nog met het schaamrood op de kaken het veld van Lord’s in Londen, na een nederlaag in de groepsfase tegen Nederland.

Opmerkelijk genoeg won Engeland, de bakermat van het cricket, nooit een wereldtitel. Het meerdaagse testmatchcricket, de oudste vorm van de sport, kent geen wereldkampioenschap.

Maar in het eendaagse cricket, met wedstrijden waarin de teams elk 50 overs mogen batten, wordt sinds 35 jaar om de wereldtitel gespeeld. Engeland verloor in het verleden drie keer een finale.

Het wereldkampioenschap Twenty20, de jongste en kortste variant van het spel, wordt pas sinds 2007 gespeeld. Het spectaculaire ‘flitscricket’ werd in 2003 geïntroduceerd in Engeland, als antwoord op de gestaag afnemende publieke belangstelling voor de sport. Twenty20, waarin de teams elk twintig overs mogen batten, groeide in korte tijd uit tot een rage, vooral in India.

Engeland had gisteren op Barbados geen kind aan Australië, dat het internationale cricket de afgelopen jaren domineerde. Dankzij Kevin Pietersen (47 runs) en Craig Kieswetter (63 runs) passeerde Engeland het Australische totaal al in de zeventiende over. Volgens aanvoerder Paul Collingwood telt de wereldtitel net zoveel als de testmatchzeges op Australië tijdens de Ashes van 2005 en 2009, zei hij na afloop. „Dit is onze eerste wereldtitel ooit, en de jongens verdienen het.”

Kijk voor de spelregels op www.nrc.nl/sport