een weekeinde vol voetbal

FC Utrecht heeft zich geplaatst voor de voorronde van de Europa League. Op overtuigende wijze versloeg de ploeg gisteren Roda JC met 4-1, nadat eerder in Kerkrade al met 2-0 was gewonnen. Voor het eerst sinds het seizoen 2003/2004 verzekerde FC Utrecht zich van Europees voetbal. Vooraf liet clubeigenaar Frans van Seumeren weten dat de spelers „de kroon op hun werk moesten zetten”. En dat deden ze. Al na twee minuten maakte Ricky van Wolfswinkel het openingsdoelpunt. Mads Junker scoorde tegen. Na de pauze liep Utrecht uit via Van Wolfswinkel en Jacob Mulenga (tweemaal).

Zuid-Afrika heeft de supporters in de aanloop naar het WK in eigen land weer hoop gegeven. De ploeg won gisteren in Nelspruit een oefenwedstrijd tegen Thailand met 4-0. Bernard Parker, aanvaller van FC Twente, maakte de vierde treffer.

Laurent Blanc wil de nieuwe bondscoach van Frankrijk worden. Zijn club Bordeaux maakte gisteren bekend dat de trainer zijn ontslag heeft ingediend omdat hij het bod van de Franse voetbalbond wil accepteren om na het WK Raymond Domenech op te volgen. Oud-international Blanc won met Frankrijk de wereld- en Europese titel.

AC Milan heeft de Italiaanse competitie afgesloten met een 3-0 zege op Juventus. De Braziliaan Ronaldinho, niet geselecteerd voor het WK, maakte twee doelpunten. AC Milan was al zeker van de derde plaats in de Serie A. Juventus (zevende) beleefde een rampzalig seizoen, met een recordaantal nederlagen (15) en tegentreffers (56).

AA Gent heeft zaterdag de Belgische bekerfinale gewonnen van Cercle Brugge: 3-0. Gent, dat komend seizoen met Anderlecht in de voorronde van de Champions League speelt, won de beker voor de derde maal. Eerder was de club succesvol in 1964 en 1984.

Sparta Praag is zaterdag kampioen van Tsjechië geworden. De koploper won in de laatste speelronde met 1-0 van FK Teplice. Daarmee werd de club voor de elfde keer sinds het begin van de Tsjechische competitie – in 1993 – landskampioen.

Op 22-jarige leeftijd is de Oostenrijkse profvoetballer Besian Idrizaj overleden. Volgens zijn Engelse club Swansea City stierf de spits in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn slaap. Hij verbleef in Oostenrijk bij zijn familie. In 2008, toen Idrizaj speelde voor Wacker Innsbruck, zakte hij tijdens een duel met Sturm Graz plotseling ineen. Gedacht werd aan een hartaanval, maar later werd bekendgemaakt dat hij een virus had.

Dundee United heeft op Hampden Park voor de tweede keer in de clubhistorie de Schotse beker gewonnen. In Glasgow was Dundee met 3-0 te sterk voor eerstedivisieclub Ross County. Dundee won het Schotse bekertoernooi ook in 1994.

De selectie van het Nederlands elftal vertrekt woensdag naar Oostenrijk. Daar wordt het tweede deel van de voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika gehouden. Oranje verblijft tot 1 juni in Seefeld, nabij Innsbruck. Op die dag vliegt het gezelschap terug naar Nederland voor een oefenwedstrijd tegen Ghana. Tijdens het verblijf in Oostenrijk oefent Nederland tegen Mexico. Daarna bepaalt bondscoach Bert van Marwijk zijn definitieve selectie. Tijdens het trainingskamp in Seefeld zullen nog ontbrekende spelers als Mark van Bommel, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Michel Vorm, Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart zich bij de selectie aansluiten.

Oostenrijk wordt de komende weken overspoeld met nationale selecties die zich met een hoogtestage willen voorbereiden op het komende WK. Behalve Nederland reizen ook Engeland, Spanje, Zuid-Korea, Kameroen, Servië, Slowakije, Nieuw-Zeeland en Honduras af naar de Alpen voor een trainingskamp.

David Triesman heeft de Engelse kandidatuur voor de organisatie van het WK in 2018 een slechte dienst bewezen. De voorzitter van de Engelse voetbalbond FA heeft zijn land in verlegenheid gebracht met opmerkingen dat Spanje en Rusland pogingen zouden ondernemen arbiters op het komende WK om te kopen. Triesman diende gisteren zijn ontslag in. De krant Mail on Sunday publiceerde delen van een in het geheim opgenomen gesprek, waarin Triesman zijn beschuldigingen uitte.

De Duitse bondscoach Joachim Löw verwacht dat aanvoerder Michael Ballack gewoon aan het WK kan deelnemen. „Ik ben niet bang dat we het zonder hem moeten stellen”, zei Löw in het trainingskamp op Sicilië. Ballack viel zaterdag geblesseerd uit tijdens de finale van de FA Cup tussen zijn ploeg Chelsea en Portsmouth. Vandaag wordt duidelijk hoe ernstig zijn enkelblessure is.