Den Bosch herovert hockeytitel

De hockeyvrouwen van Den Bosch heroverden zaterdag de landstitel. Het inpassen van de jeugd is volgens Janneke Schopman, die veel medespeelsters opleidde, de kracht van de club.

Met de verovering van de twaalfde landstitel heeft Den Bosch de oude verhoudingen in het vrouwenhockey hersteld. De ploeg van Raoul Ehren won gisteren met 2-0 van Laren en pakte de draad weer op na een onderbreking, vorig seizoen, van een opmerkelijke succesreeks van elf landstitels op rij. Laren was afgelopen week niet in staat tot de ‘stunt’ die Amsterdam vorig seizoen nog uithaalde.

De Brabantse club had meer redenen om blij te zijn met de titel. „Ook omdat we in de aanloop naar de play-offs met een aantal tegenslagen te maken kregen”, zei Ehren. Spits Emilie Mol verdraaide in de halve finale haar knie en is maanden uitgeschakeld. Janneke Schopman liep in een training een gebroken duim op en kon wel spelen, maar niet meetrainen. Ehren: „Daar kwam de schorsing van Maartje Paumen nog bij. Ik ben heel trots dat we de titel ondanks alles toch hebben binnengesleept.”

Laren-coach Alexander Cox vond Den Bosch de terechte kampioen. „Zij hebben het hele seizoen laten zien dat ze een goede ploeg hebben, onder leiding van Janneke Schopman, die de boel erg goed neerzet. We hebben terecht verloren van een ploeg die tactisch, maar ook qua doorzettingsvermogen heel sterk is.”

Na de nederlaag van vorige week – Den Bosch won in Laren na strafballen – wist Cox dat het moeilijk zou worden. „In de thuiswedstrijd waren wij sterker, omdat zij Paumen misten. Toen hadden we ze moeten killen, maar dat hebben we verzuimd.”

Extra bevredigend voor Den Bosch was dat het de titel haalde met drie jeugdspeelsters: Marloes Keetels (17), Sarah Jaspers (18) en Charlotte Derkx (18). Aanvoerder Schopman (33), die na acht seizoenen en zeven titels bij Den Bosch afscheid neemt, gaf acht jaar training aan de A1-meiden en stoomde hen klaar voor de hoofdklasse. „Het inpassen van de jeugd is onze kracht”, zei Schopman.

Van de zestien Den Bosch-speelsters in de finale leidde Schopman er tien op. „Met Den Bosch houden wij ons al zoveel jaar staande omdat we de jeugd een kans geven. Natuurlijk zijn jeugdspeelsters niet supergoed als ze net beginnen, maar als er goede hockeysters omheen staan komt het wel goed. Vandaag speelden meiden van zeventien en achttien jaar op het middenveld. Ze doen mee alsof het de normaalste zaak van de wereld is, je merkt het verschil niet eens.”

De ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’ is volgens Schopman de tweede kracht van Den Bosch. Acht jaar geleden maakte ze de overstap van Rotterdam naar Den Bosch, omdat ze wel eens wilde weten waarom Den Bosch altijd won. „Je kunt wel roepen dat je een over-mijn-lijk-mentaliteit moet hebben, maar zoiets moet je ook voelen. Bij Den Bosch hebben we dat gevoel gewoon.”

Volgend seizoen wordt Schopman coach bij SCHC, dat dit seizoen als vijfde eindigden. Ze wil die ploeg dezelfde mentaliteit bijbrengen. Ook wil ze jonge speelsters laten instromen. „Want waarom lukt dat bij andere clubs niet?” Volgende week hoopt ze haar laatste duel te spelen voor Den Bosch. De ploeg neemt het dan in de halve finales van de Euro Hockey Club Champions Cup op tegen Amsterdam. Maar ze weet niet zeker of ze meespeelt. De play-offs wilde ze niet missen, maar als het risico met haar gebroken duim te groot wordt met het oog op het WK, in september in Argentinië, zal ze niet meedoen.

Den Bosch en Laren kregen zaterdag, in de tweede finalewedstrijd, allebei kansen. Al na één minuut brak Den Bosch-spits Lidewij Welten door de verdediging van Laren heen, maar vlak voor keeper Joyce Sombroek werd ze uit evenwicht gebracht, waardoor ze onderuit ging. Kort daarop raakte Laren-spits Kim Lammers de paal. Even later opende Den Bosch de score toen Welten uit een rebound Laren-keeper Joyce Sombroek passeerde. Na de 1-0 controleerde Den Bosch de wedstrijd moeiteloos. Laren kon weinig inbrengen tegen de sterke verdediging. In de laatste minuut van de eerste helft benutte topscorer Maartje Paumen, in de eerste wedstrijd afwezig door een schorsing, een corner: 2-0.

Na rust deed Laren er alles aan om nog terug te komen. De grootste kans was voor Lammers, die uit een strafcorner tegen de lat schoot. Maar Den Bosch hield stand.

    • Shari Kiljan