De Griekse keuken

Arme Grieken. Geen euro te makken, en dat niet effe, maar nog jaren en jaren in het verschiet. Nog een geluk dat de Griekse keuken van oudsher gebaseerd is op lokale en dus goedkope producten, en dat er, nu de broekriem zo stevig moet worden aangehaald, in elk geval niet minder smakelijk om hoeft te worden gegeten.

Granen, bonen, bladgroenten, kruiden, olijven, olijfolie, vijgen, druiven, wijn en kaas: ziehier het traditionele Griekse dieet in een notendop. Tot halverwege de vorige eeuw werd er in de Helleense Republiek maar weinig vlees gegeten en zelfs vis, hoewel royaal voorradig in de Middellandse, Egeïsche en Ionische zee, was geen dagelijkse kost. (Het woord ‘dieet’ is trouwens ontleend aan het Oudgriekse ‘dieta’, wat ‘manier van leven’ betekent.)

Maar niet alleen economisch, ook qua gezonde levensstijl lijken de Grieken er sindsdien op achteruit gegaan. Zelf koester ik althans niet de meest wellustige herinneringen aan het eten daar. De mezedes, kleine hapjes – meestal op groentebasis – die je wegspoelt met ouzo, ja, die zijn verrukkelijk. Maar verder is het, in elk geval voor toeristen, vooral moussaka en gegrild vlees wat de klok slaat.

Ook Griekse restaurants in Nederland staan niet bepaald bekend om hun gerechten op basis van granen, bonen en bladgroenten. Als vegetariër heb je weinig te zoeken bij de Griek. En zelfs als carnivoor moet je oppassen dat de overdadige souvlaki’s niet gaan tegenstaan.

Waarom ik dan toch met veel enthousiasme aan een week over de Griekse keuken begin? Dat is de schuld van Vefa Alexiadou, die er een dik en informatief boek over schreef: Vefa’s Kitchen (uitgeverij Phaidon). 700 bladzijden met recepten, minstens zoveel zónder als mét vlees en vis, die je allemaal meteen wilt maken.

Vandaag een recept voor zo’n meze: piperies gemistes me feta. Je hebt er van die lange, lichtgroene paprika’s voor nodig, zoals te koop bij Turkse groentewinkels. Als je ze niet kunt krijgen, lukt het ook met rode puntpaprika’s (als zijn die een stuk groter en kun je volstaan met minder paprika’s; of je moet de hoeveelheden vulling vergroten).

15 kleine, lichtgroene punt-paprika’s

250 gram feta

olijfolie

een snuf gedroogde oregano

1 groene chilipeper, fijngesneden

1 eetlepel fijngehakte bladpeterselie

3 - 4 dikke sneden brood, in dobbelstenen gesneden

Verhit de ovengrill. Snijd de toppen van de paprika’s en verwijder voorzichtig de zaadlijsten. Prak de feta fijn met 2 eetlepels olijfolie, oregano en zout en peper naar smaak. Meng er de chilipeper en peterselie door en vul de paprika’s met dit mengsel.

Stop in elke paprika een stuk brood, om te voorkomen dat de vulling gaat lekken. Kwast de paprika’s in met olijfolie, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en grill ze in ongeveer 15 minuten rondom gaar. Serveer warm of koud.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de Griekse keuken op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een toetje met aardbeien.

    • Janneke Vreugdenhil