De artiest

Een vriend van mij is aan het werk op een filmset in het Amstel hotel. Als ik ’s avonds langskom, vertelt hij me dat er op dat moment een bijzondere gast in het hotel is: Lady Gaga. Al mag van het hotel de naam Lady Gaga niet genoemd worden. Er wordt enkel gerept van ‘de

Een vriend van mij is aan het werk op een filmset in het Amstel hotel. Als ik ’s avonds langskom, vertelt hij me dat er op dat moment een bijzondere gast in het hotel is: Lady Gaga. Al mag van het hotel de naam Lady Gaga niet genoemd worden. Er wordt enkel gerept van ‘de artiest’.

Haar aanwezigheid wordt alleen verraden door de twee enorme geblindeerde auto’s op de stoep en de fans. Vanuit de lobby blijf ik naar hen kijken, terwijl ik aan Lady Gaga’s liedje Paparazzi moet denken: I’m your biggest fan, I’ll follow you until you love me. Gedurende de dag schijnen er groepjes mensen buiten te hebben gewacht om een glimp Gaga op te vangen, nu zijn er nog maar drie over, postend bij de plantenbakken. Met hun petjes en glimmend zwarte jassen met bontkragen zien ze er uit als jongens die ergens in een Brabants dorpje hun dagen doorbrengen bij een afgeragde auto waar keiharde techno uitkomt. Ik zou ze niet hebben ingeschat als Lady Gaga-fans (aan de andere kant kon ik ook niet bepaald verwachten ze aan hun vonken spuwende bh’s te herkennen).

In de loop van de avond sluiten er nog twee meisjes aan, en ik besluit even naar ze toe te lopen. Het blijkt dat ze geen van allen Lady Gaga-fan zijn. Het zijn Beroemde Mensen-spotters. Via internet zoeken ze uit waar de beroemde mensen zijn, en posten vervolgens uren bij hotels en vliegvelden voor een foto. „Het is een hobby”, zegt een van de jongens. Hij heeft een lief, rond gezicht dat een beetje slaperig kijkt. „Ik heb tientallen albums vol, ik doe het al vanaf mijn zevende. Toen ik zo jong was gingen mensen wel makkelijker met me op de foto.” „Eigenlijk doen jullie aan vip-safari”, zeg ik, maar dat vinden ze geen goede vergelijking. Als ik vraag naar hun doorzettingsvermogen moet een van de meisjes lachen. „Ik was vroeger verschrikkelijk fan van de Backstreet Boys, en ik wilde naar de comebacktour. Maar ik was precies twee dagen na het concert uitgerekend. Ik wilde een week later toch gaan, in Kopenhagen, maar mijn vriendin zei: ‘Je bent net bevallen, doe even normaal.’ ”

Dan turen we naar het hotel, waar Lady Gaga nu waarschijnlijk met haar entourage aan het scrabbelen is. „Weten jullie of ze nog komt?” vraag ik. Het meisje schudt haar hoofd. „Nee. Maar haar kennende gaat ze vannacht niet meer weg.” Maar dan komen plots toch de twee auto’s in beweging. Vliegensvlug pakt iedereen zijn camera en gaat in positie staan. En even later komt ze naar buiten. Tenger, met strik en een rond zonnebrilletje. Er wordt ‘Gaga, Gaga!’ geroepen, maar ze schudt kort haar hoofd en stapt in. Ze rijden weg, en iedereen rent naar de auto om de achtervolging in te zetten, de leeuw achterna.

    • Renske de Greef