Buitenlands voetbal

FC Barcelona voor de twintigste keer Spaans kampioen

Barcelona, 17 mei. FC Barcelona is gisteren kampioen van Spanje geworden. De ploeg van Josep Guardiola stelde de titel veilig door in de laatste speelronde Real Vallodolid met 4-0 te verslaan. Het was Barcelona’s twintigste titel. Real Madrid, de enige overgebleven concurrent, zag zijn achterstand van één punt op de laatste speeldag oplopen tot drie punten, doordat de ploeg gelijkspeelde tegen Malaga: 1-1. Het doelpunt voor Real Madrid werd gemaakt door Rafael van der Vaart. De wedstrijd in Camp Nou was snel beslist door een eigen doelpunt van Luis Prieto en Pedro. In de tweede helft voerde Lionel Messi met twee doelpunten de eindstand op tot 4-0. Het kampioensfeest eindigde zondagnacht in mineur, omdat relschoppers slaags raakten met de politie. Ook werden winkels geplunderd, branden gesticht en auto’s beschadigd. Er vielen 120 gewonden, onder wie 32 politieagenten. Er werden 104 mensen opgepakt. Real won dit seizoen ondanks een investering van 250 miljoen euro geen prijs. (ANP)

Bayern München: na titel ook beker

Berlijn, 17 mei. Bayern München heeft na het kampioenschap zaterdagavond ook de Duitse beker gewonnen. In de finale in het Olympiastadion in Berlijn werd Weder Bremen met 4-0 verslagen. Arjen Robben maakte het eerste doelpunt uit een strafschop.

Voor Bayern München was het de vijftiende zege van het Duitse bekertoernooi. De recordkampioen behaalde voor de achtste keer de Duitse dubbel. Van Gaal kan volgende week een trilogie met Bayern München voltooien door de Champions League te winnen. Onder aanvoering van de sterk spelende Robben dicteerde Bayern München de wedstrijd. Tien minuten voor rust kwam Bayern München op voorsprong. Ivica Olic forceerde een handsbal bij Per Mertesacker. Robben benutte de strafschop: 1-0. Werder Bremen begon sterk aan de tweede helft, maar kwam niet tot scoren. Olic had daar in de 52ste minuut geen moeite mee. Hij scoorde uit een hoekschop van Robben, 2-0. Bayern München speelde de finale geconcentreerd uit. Franck Ribéry en Bastian Schweinsteiger tilden de score naar 4-0. FC Nürnberg versloeg in twee promotie/degradatieduels FC Augsburg en speelt ook volgend seizoen in de Bundesliga. (ANP)

Italiaanse titel voor Internazionale

Siena, 17 mei. Internazionale is gisteren voor de achttiende keer landskampioen van Italië geworden. De ploeg van coach José Mourinho won op de laatste speeldag met 1-0 bij degradant Siena dankzij een doelpunt van Diego Milito. Wesley Sneijder begon in de basis, maar werd twintig minuten voor tijd gewisseld. Na 38 wedstrijden heeft Inter Milaan 82 punten, twee meer dan AS Roma. Inter hield het lang spannend, want ondanks een overwicht bleef het lang 0-0. Hierdoor mocht AS Roma, dat bij Chievo Verona vroeg op voorsprong kwam, lang hopen op de titel. In de 57ste minuut stelde Diego Milito met zijn 22ste treffer van het seizoen de titel veilig. De 2-0 zege van Roma deed er niet meer toe. (ANP)

Eerste Turkse titel voor Bursaspor

Ankara, 17 mei. Bursaspor heeft gisteren voor het eerst in de clubhistorie de Turkse voetbaltitel veroverd. De ploeg profiteerde op de laatste speeldag van een uitglijder van Fenerbahce. De club uit Istanbul kwam tegen Trabzonspor niet verder dan 1-1. Bursaspor won van Besiktas (2-1) en bleef Fenerbahce één punt voor. (ANP)