Bevlogen hiphopduo stoeit en komt tot vol geluid

cd hoes The logic of Chance van Dan Le Sac vs Scroobius Pip

cd hiphop

Dan Le Sac vs. Scroobius Pip

The Logic of Chance ****

Op The Logic of Chance, opvolger van debuut-cd Angles uit 2008, toont rapper Scroobius Pip zich andermaal een bevlogen dichter, commentator en leraar. In de single ‘Get Better’ droomt hij van een liedje dat jongeren vertelt hoe ze zich kunnen redden. Hij ziet te veel jonge moeders en te veel verveling die wordt gedood met ondoordachte seksualiteit. Dat klinkt serieus en het is Pip ernst. De luchtigere accenten komen van Dan Le Sac, die de opbrengsten van de eerste jaren kennelijk in duurdere apparatuur heeft geïnvesteerd en uit de kale jarentachtigbeats van het debuut is gegroeid. Hij stoeit met kinderkoortjes, violen, en allerlei geluidseffecten. Dat geeft de cd een afwisselend, vol geluid.

Hard treft het inktzwarte ‘Five Minutes’, waarin hij zijn commentaar listig verpakt in een liefdesdrama, en in de huid kruipt van zowel de man die zijn vrouw molesteert als van het slachtoffer. Het is een ingetogen dubbele biecht, over een donkere bromtoon en gewatteerde beats. Pip bevriest het moment dat de wraak zich voltrekt en de kogel, die de vrouw afvuurt, de man raakt. In hun laatste gedachten tonen beiden spijt. Hij wil geen excuses zoeken: ‘Anderen leven wel met een minimumloon, ik kon er niet mee omgaan en vluchtte in woede.’

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard