Bescheidenheid van Ancelotti heeft Chelsea goed gedaan

Chelsea 1 Portsmouth 0

Ruststand 0-0. 59. Drogba 1-0. Scheidsrechter: Chris J. Foy. Toeschouwers: 88.335.

Onder leiding van de Italiaanse trainer Carlo Ancelotti heeft het Engelse Chelsea voor de eerste keer in één seizoen zowel de landstitel als de FA Cup gewonnen. Chelsea versloeg in de finale op Wembley Portsmouth met 1-0, nadat de club een week eerder kampioen was geworden. Ancelotti is nu de succesvolste coach van de Londense club. De 49-jarige Italiaan voegde een nieuwe prijs toe aan zijn indrukwekkende erelijst, als trainer en voorheen als speler.

Ancelotti is de bescheiden boerenzoon gebleven. Zoals hij vroeger bij AC Milan als speler de stille kracht was achter Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard, zo is hij ook als trainer: stil, maar gezegend met veel inzicht. Het Nederlandse trio kreeg alle aandacht, maar zonder Ancelotti waren hun prestaties aanzienlijk minder in het oog gesprongen.

Ancelotti was op het veld het verlengstuk van coach Arrigo Sacchi, die met Milan in 1989 en 1990 de Europa Cup won en ook de wereldbeker in 1990. Eerder was Ancelotti al met AS Roma kampioen van Italië geworden en won hij viermaal de Italiaanse beker.

Zoals hij zaterdag tijdens de finale van de FA Cup op Wembley weer met de handen in zijn zakken stond, kalm en ogenschijnlijk onverstoorbaar, zo deed hij denken aan zijn coach bij AS Roma, Nils Liedholm (Il Barone). In zijn autobiografie Preferisco la Coppa (ik geef de voorkeur aan de beker), refereert Ancelotti aan zijn leermeesters Liedholm (kalmte en contact met spelers), Sven-Göran Eriksson (tactiek), Sacchi (spelopvatting, organisatie op het veld en trainingsmethoden) en Fabio Capello (discipline). Hij was drie jaar assistent van Sacchi bij AC Milan. Met AC Milan won hij als speler en als trainer de Italiaanse titel, de Champions League, de Europese Super Cup en de wereldbeker.

Ancelotti nam vorige zomer bij Chelsea het werk over van Guus Hiddink, die zijn tijdelijke functie bij de Londense club niet mocht voortzetten van de Russische voetbalbond. Hiddink won met Chelsea de FA Cup. De Italiaan vertrok bij AC Milan omdat hij niet langer kon samenwerken met clubeigenaar Silvio Berlusconi. Bij Chelsea smeedde hij van de duurbetaalde spelers een eenheid. Hij liet het team aanvallender spelen dan men van de ploeg gewend was, meer op de manier van Sacchi: veel pressie.

Sportiviteit heeft Ancelotti ook hoog in het vaandel staan. Illustratief voor zijn onverstoorbare gedrag was de manier waarop hij met aanvoerder John Terry omging. De Italiaan liet de Engelse international niet vallen nadat bekend was geworden dat deze een buitenechtelijke affaire had gehad met een lingeriemodel, de ex van een teamgenoot. In tegenstelling tot de Engelse bondscoach Capello die Terry het aanvoerderschap ontnam. Pas toen Terry last kreeg van de mediadruk en de scheldpartijen op de tribunes en de controle over zijn spel verloor, gaf hij hem rust. „Zo zou Liedholm het vroeger ook hebben gedaan”, zei Ancelotti. „Blijf in contact met je spelers, laat ze niet los.”

Ancelotti overtroefde bij Chelsea José Mourinho, de trainer die de eerste successen voor de club van de Russische miljardair Roman Abramovitsj behaalde. Mourinho heeft er ondanks zijn triomfen bij Inter nooit een geheim van gemaakt terug te willen keren naar Engeland, liefst bij Chelsea. Ancelotti zal na zijn double bij Chelsea willen blijven, in de hoop nog eens de Champions League te winnen. En Abramovitsj heeft nog niet aangegeven dat hij van de Italiaan af wil.

Chelsea versloeg zaterdag in een weliswaar enerverende maar qua voetbal slechte bekerfinale de verrassend sterke degradant Portsmouth met 1-0. Didier Drogba maakte na een uur spelen uit een vrije trap het beslissende doelpunt. Beide ploegen misten een strafschop. In de 56ste minuut faalde de Duitse Ghanees Kevin-Prince Boateng vanaf de strafschopstip. In de 88ste minuut schoot Frank Lampard, die vrijwel nooit mist van elf meter, de bal naast. Chelsea liet vooral in de eerste helft legio kansen liggen. De ploeg van Ancelotti raakte liefst vijf keer paal en lat.

Portsmouth werd in het afgelopen seizoen op grote afstand laatste in de Premier League. De club verkeert al geruime tijd in surseance van betaling wegens een schuld van 139 miljoen euro. Twee jaar geleden won Portsmouth voor de tweede keer de FA Cup nog ten koste van Cardiff City. De club zou op grond van het bereiken van de finale recht hebben op een plaats in de Europa League, omdat Chelsea zich al voor de Champions League heeft geplaatst. Maar de Engelse bond weigert de degradant een Europese licentie te geven wegens de grote schuldenlast.

    • Guus van Holland