Barcelona kampioen van Spanje, Inter van Italië

FC Barcelona is gisteren kampioen van Spanje geworden. De ploeg van trainer Josep Guardiola was in de laatste speelronde met 4-0 te sterk voor Real Valladolid en prolongeerde de landstitel. De Argentijnse sterspeler Lionel Messi scoorde tweemaal. Het is voor Barcelona de twintigste landstitel.

Naaste concurrent Real Madrid liet het afweten. De ‘Koninklijke’ kwam op bezoek bij Malaga niet verder dan een 1-1 gelijkspel en heeft na 38 wedstrijden drie punten minder dan de aartsrivaal. Rafael van der Vaart, teruggekeerd na een hamstringblessure, redde de eer voor Madrid door de gelijkmaker te maken. De ploeg van Manuel Pellegrini is met 102 doelpunten wel de meest productieve ploeg in de Primera Division. Barcelona scoorde 98 keer.

Vooraf gaf een blik op de ranglijst – het verschil tussen de Spaanse grootmachten was slechts één punt – goede hoop op een meeslepend slotstuk van de competitie. Toch was het geen moment spannend in een uitverkocht Camp Nou. Het kwaliteitsverschil tussen Barça en Valladolid kwam al vroeg tot uitdrukking door een eigen doelpunt van verdediger Luis Prieto. Vier minuten later verdubbelde Pedro de score. Na rust eiste Messi met twee doelpunten een hoofdrol voor zich op.

In Italië is Internazionale gisteren voor de achttiende keer landskampioen geworden. De ploeg van coach José Mourinho won op de laatste speeldag met 1-0 bij degradant Siena, dankzij een doelpunt van Diego Milito. Wesley Sneijder begon in de basis maar werd twintig minuten voor het einde gewisseld. Nummer twee AS Roma won ook, met 2-0 bij Chievo Verona, maar Inter behield een voorsprong van twee punten. Het is de vijfde landstitel op rij voor de club uit Milaan.

Matchwinner Diego Milito, die zijn 22ste competitiedoelpunt maakte, sprak van een geweldig gevoel. „Dit is de beloning voor een jaar lang hard werken.” Volgens de Argentijnse aanvoerder Javier Zanetti krijgt Italië met Inter een waardig kampioen: „Het sterkste team heeft gewonnen, maar ik feliciteer AS Roma met een mooi seizoen.”

Inter pakte de tweede prijs van het seizoen. Eerder won de ploeg de Italiaanse beker door in de finale af te rekenen met AS Roma. Zaterdag speelt Inter nog de finale van de Champions League, tegen Bayern München.