Bank-boeven-subsidie

Al jaren vraag ik mij af waarom de politiek niet in staat is om aan het grote publiek uit te leggen waarom de hypotheekrenteaftrek een ongewenste regeling is. Na het lezen van het artikel van Jan Kuitenbrouwer (Opinie & Debat, 15 mei) snap ik dat er een geschikt frame gevonden moet worden. Bijvoorbeeld: de hypotheekrenteaftrek is een ‘hypothecaire banksubsidie’ van 11 miljard euro per jaar, die via de huishoudens bij de banken terechtkomt. Het gaat immers om rente, die wanneer we gewoon lagere belastingtarieven hadden (en de prijzen niet zo waren opgedreven) niet betaald zou hoeven worden. Of de ‘bank-boeven-subsidie’. Van mij mag het, indien dit helpt dit punt op de agenda te zetten. Of zouden politici andere redenen hebben om banken de hand boven het hoofd te houden? Bovendien, welke onderwerpen heeft men, bij gebrek aan creativiteit, nog meer verzuimd om over het voetlicht te brengen? Zo moeilijk is dat framen niet. Framen is fun! Het bevordert je creativiteit en daagt uit tot kritisch nadenken over je manier van communiceren. Iets wat een beetje politicus toch uit het hart gegrepen zal zijn.

Pieter Dekker

Woerden

    • Pieter Dekker