Akkoord Doha zou wereldeconomie helpen

Afronding van de vastgelopen Doha-onderhandelingsronde van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is van cruciaal belang voor herstel van de economische crisis.

Dat heeft het hoofd van de WTO, Pascal Lamy, gisteren gezegd in Bahrein. Volgens Lamy kan het sluiten van een nieuw internationaal handelsverdrag 300 tot 400 miljard dollar per jaar in de wereldeconomie pompen.

„De Doharonde is, nu we de crisis uitkomen, van vitaal belang – en eerlijk gezegd een uiterst goedkoop internationaal economisch stimulanspakket”, aldus Lamy tijdens het Bahrein Global Forum. „Wereldwijde economische integratie moet worden voortgezet.”

De Doharonde van onderhandelingen voor verdere internationale handelsliberalisering zit al jarenlang vast. De ronde ging van start in 2001, maar deadlines voor afronding zijn keer op keer uitgesteld.

De onderhandelingen spitsen zich toe op het wegnemen van handelsbarrières voor arme landen, door afspraken te maken over verlaging van landbouwsubsidies en invoerrechten op industriële producten. De besprekingen zitten vast wegens onenigheid over hoeveel de Verenigde Staten en de Europese Unie hun steun aan hun landbouwsectoren moeten verlagen, en in hoeverre opkomende landen als India, China en Zuid-Afrika hun invoerrechten moeten terugdringen.

Lamy wees weerstand in het Amerikaanse Congres aan als een van de voornaamste obstakels om voortgang te boeken. Washington zou uit zijn op meer concessies. „De VS proberen de voorwaarden gunstiger te maken voor de VS dan wat er al op tafel ligt.” Hij waarschuwde dat die opstelling kan leiden tot nieuwe eisen van andere partijen, waaronder een groep van exporteurs van agrarische producten. Hij riep president Obama op „het risico te nemen” een wetsvoorstel naar het Congres te sturen. (AFP)