12 keer kampioen in 13 jaar

Aanvoerder Schopman speelde haar achtste en laatste finale voor Den Bosch.

Volgend seizoen is ze coach van de hockeysters van SCHC.

Den Bosch -aanvoerder Janneke Schopman (rechts) in duel met Julia Muller van Laren. Foto Bas Czerwinski 16-05-2010, Den Bosch. Hockeyfinale Nederlands kampioenschap tussen Den Bosch en Laren. Duel tussen Janneke Schopman, rechts en Julia Muller. Foto Bas Czerwinski

De hockeysters van Den Bosch heroverden zaterdag de landstitel. De ploeg van Raoul Ehren was op eigen veld met 2-0 te sterk voor Laren. Vorige week in Laren had Den Bosch ook het eerste duel gewonnen, na strafballen.

Beide ploegen begonnen sterk aan de tweede finalewedstrijd, met kansen aan beide zijden. Na zeven minuten kon Laren-keeper Joyce Sombroek een schot van Maartje Goderie nog keren, maar de rebound van Den Bosch-spits Lidewij Welten verdween wel in het doel. Na de 1-0 controleerde Den Bosch de wedstrijd moeiteloos. Laren kon weinig inbrengen tegen de sterke verdediging. In de laatste minuut van de eerste helft benutte topscorer Maartje Paumen, in de eerste wedstrijd afwezig door een schorsing, een strafcorner; 2-0. Na rust deed Laren er alles aan om nog terug te komen: de ploeg voerde de druk op. De grootste kans was voor Kim Lammers, die een strafcorner tegen de lat schoot. Maar Den Bosch hield stand en won de titel, voor de twaalfde keer.

Terecht, vond Laren-coach Alexander Cox. „Zij hebben het hele seizoen laten zien dat ze een goede ploeg hebben, onder leiding van Janneke Schopman die de boel erg goed neerzet. We hebben terecht verloren van een ploeg die tactisch maar ook qua doorzettingsvermogen heel sterk is.” Na de nederlaag van vorige week wist Cox dat het moeilijk zou worden. „In de thuiswedstrijd waren wij sterker, omdat zij Paumen misten. Toen hadden we ze moeten killen, maar dat hebben we verzuimd.”

Voor Den Bosch was het een bijzondere overwinning, vooral omdat de hockeysters de finale vorig jaar verloren van Amsterdam nadat ze de titel sinds 1998 elf maal op rij hadden gewonnen. „Maar ook omdat we in de aanloop naar de play-offs met een aantal tegenslagen te maken kregen”, zei coach Ehren. Spits Emilie Mol verdraaide in de halve finales haar knie en is negen maanden uitgeschakeld. Schopman liep in een training een gebroken duim op en kon wel spelen maar niet meetrainen met de groep. „Daar kwam ook de schorsing van Paumen nog bij. Ik ben heel trots dat we de titel ondanks alles toch hebben binnengesleept.”

Dat Den Bosch met drie jeugdspeelsters uit de A1 – Marloes Keetels (17), Sarah Jaspers (18) en Charlotte Derkx (18) – de titel won, stemt Ehren helemaal tevreden. Aanvoerder Schopman (33), die na acht seizoenen en zeven titels bij Den Bosch afscheid neemt, gaf acht jaar training aan de A1-meiden en stoomde hen klaar voor de hoofdklasse. „Het inpassen van de jeugd is onze kracht”, zei de 193-voudig international. Van de zestien Den Bosch-speelsters in de finale leidde Schopman er tien op. „Met Den Bosch houden wij ons al zoveel jaar staande omdat we de jeugd een kans geven. Natuurlijk zijn jeugdspeelsters niet supergoed als ze net beginnen, maar als er goede hockeysters omheen staan komt het wel goed. Vandaag speelden meiden van zeventien en achttien jaar op het middenveld. Ze doen mee alsof het de normaalste zaak van de wereld is, je merkt het verschil niet eens.”

De ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’ is volgens Schopman de tweede kracht van Den Bosch. Acht jaar geleden maakte ze de overstap van Hockeyclub Rotterdam naar Den Bosch, omdat ze wel eens wilde weten waarom Den Bosch altijd won. „Het is dat er alles voor willen doen. Je kunt wel roepen dat je een over-mijn-lijk-mentaliteit moet hebben, maar zoiets moet je ook voelen. Bij Den Bosch hebben we dat gevoel gewoon.”

Volgend seizoen wordt Schopman coach van de hockeysters van SCHC, die dit seizoen op de vijfde plaats eindigden. Ze wil hun diezelfde mentaliteit bijbrengen. Ook wil ze proberen of ze jonge speelsters kan laten instromen. „Want waarom kunnen we bij Den Bosch wel jeugd inpassen en lukt dat bij andere clubs niet?”

Volgende week hoopt Schopman haar laatste wedstrijd te spelen voor Den Bosch. De ploeg neemt het dan in de halve finales van de Euro Hockey Club Champions Cup in Amsterdam op tegen Amsterdam. De aanvoerder weet niet zeker of ze meespeelt. De play-offs wilde ze niet missen. Maar als het risico met haar gebroken duim te groot wordt met het oog op het WK, in september in Argentinië, zal ze niet meedoen.

    • Shari Kiljan