Vossestreek

Vos Foto Peter Nielsen (www.netfugl.dk)

Het was de veertiende grote grijze snip (Limnodromus scolopaceus) voor Denemarken. De steltloper – 28 centimeter, met lange rechte snavel – was ontdekt bij Lille Vildmose in Noord-Jutland en liet zich goed bekijken door massaal toegestroomde vogelaars. De broedvogel van Noordoost-Siberië en Noordwest-Alaska was tijdens de terugtrek vanuit Midden-Amerika naar het noorden kennelijk uit de koers geraakt en in Europa beland. Dergelijke dwaalgasten hebben een streepje voor bij vogelaars, die hun wel en wee nauwlettend volgen.

Op 6 mei, twee dagen na de ontdekking, werd de snip voor de ogen van de vogelspotters door een sperwer gepakt en deels geplukt. Een (toevallig?) passerende vos ging er vervolgens met het kadaver vandoor en deed zich te goed aan het verse snippenvlees.

In Nederland zijn 23 grote grijze snippen gezien, de eerste in 1983. De voorlopig laatste verbleef eind april van dit jaar een paar dagen langs de Linge. Het zou me niets verbazen als dat dezelfde was als de vogel die een week later in de Deense vossenmaag verdween.

    • Kees Moeliker