Verborgen jacht terecht en te koop

Het vijftig meter lange luxe zeiljacht Blue Gold van de omstreden zakenman Van den Nieuwenhuyzen staat te koop via een botenmakelaar in Berlijn. Vraagprijs: 15 miljoen euro. Dat is opmerkelijk omdat Van den Nieuwenhuyzen lange tijd het schip voor de fiscus probeerde te verbergen.

Er loopt al jaren een financieel en strafrechtelijk onderzoek naar Van den Nieuwenhuyzen sinds zijn concern RDM in 2004 omviel. Hij wordt onder meer verdacht van faillissementsfraude en ambtelijke omkoping. In het kader van dat onderzoek proberen de opsporingsautoriteiten ook de bezittingen van Van den Nieuwenhuyzen in kaart te brengen.

Vorig jaar vertelde hij desgevraagd dat hij de Blue Gold nog bezat en er af en toe op vaart. Op de vraag waar het schip toen lag antwoordde hij: „Dat zou de fiscus ook wel willen weten.”

Officiële thuishaven van de Blue Gold blijkt Vanuatu te zijn, een fiscaal vriendelijk eilandenrijk in de Stille Oceaan. Van den Nieuwenhuyzen beschikt al jaren over een paspoort van dit land.

Gistermiddag zei Van den Nieuwenhuyzen dat het schip niet langer in zijn bezit is. Hij zou het al in 2005 via de Antilliaanse vennootschap Elite Holding NV aan zijn ex-echtgenote Carlita van der Valk hebben overgedragen. Dat het nu te koop staat was voor hem dan ook nieuws, zei hij.

Begin 2008 kwam Van den Nieuwenhuyzen vrij uit een voorlopige hechtenis, na betaling van een borgsom van 10 miljoen euro. Sindsdien bereidt hij zich in stilte voor op zijn strafzaak die mogelijk pas begin volgend jaar begint. Zakelijk zegt hij alleen nog actief te zijn buiten Nederland, met name in Rusland en China.

Blue Gold: pagina 15

    • Philip de Witt Wijnen