Val De Vries tegenslag voor CDA

De Vries was cruciaal voor de campagne van het CDA. Het vertrek van de strateeg is pijnlijk voor de partij, die vecht voor de overleving van Balkenende.

Jack de Vries was een week geleden nog één van meest invloedrijke CDA’ers. Nu is het, althans voorlopig, gedaan met zijn politieke carrière. Hij treedt af als staatssecretaris van Defensie. En dat om wat is aangeduid als een privézaak: een buitenechtelijke liefdesaffaire. Het is zelden voorgekomen in de parlementaire geschiedenis.

Jack de Vries bleef na de onthullingen over zijn privéproblemen eerder deze week, nog aan als staatssecretaris. Hij bevestigde dat hij door een relatie met zijn adjudante niet meer bij vrouw en kinderen woonde, maar in een kazerne van Defensie. Om aan zijn privéproblemen te werken, deed hij een stap terug uit de CDA-campagne. Daarin speelde de 42-jarige De Vries een prominente rol: geregeld trad hij op in het goedbekeken programma De Wereld Draait Door en hij was een belangrijke adviseur van de campagneleiding van het CDA.

Pijnlijk was de publiciteit die na de onthullingen op gang kwam. Op talloze websites en in kranten verschenen foto’s van De Vries met zijn medewerkster. De Telegraaf diepte zelfs een foto op met zijn vrouw én de adjudante. In de meeste berichten werd de relatie gelegd met het CDA, de partij die normen en waarden predikt en het gezin als hoeksteen van de samenleving ziet.

Premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende hield vol dat het een privézaak was, ondanks enkele tegenargumenten. Zo kwam De Vries’ geloofwaardigheid binnen Defensie op het spel te staan. Een interne gedragscode stelt: „Leidinggevenden in onze organisatie hebben een bijzondere verantwoordelijkheid. Zij geven te allen tijde het goede voorbeeld”. De Vries was blijkens reacties van de militaire bonden in ieder geval bij hen het vertrouwen kwijt.

Dat vertrouwen genoot hij nog wel van Balkenende – met wie hij al jaren bevriend is – al werd dat door de premier maar zuinigjes uitgesproken. „Ik wacht de reflectie en bezinning van de staatssecretaris af”, zei hij woensdag. Volgens bronnen bij het CDA was het echt aan De Vries zelf of hij zijn privéproblemen kon oplossen én bewindspersoon kon blijven. Druk werd er niet op hem uitgeoefend. Voor een ervaren spindoctor als Jack de Vries duurde het uiteindelijk nog vrij lang voordat hij besefte dat „de publicitaire druk” te schadelijk werd voor zijn naaste omgeving en het CDA. „Ik heb veel aan de partij te danken en wil ook het CDA niet langer met deze discussie belasten”, stelde hij gisteren in een verklaring. „Politiek is mijn passie, maar het kan en mag niet meer ten koste gaan van datgene waar het echt om draait in het leven: je verantwoordelijkheid voor de mensen die je liefhebben.”

Als de tijdelijke campagnestop in verband met de vliegtuigcrash is beëindigd, kan maandag de verkiezingsstrijd volop losbarsten. Het CDA moet het doen zonder één van zijn talenten: Jack de Vries, de man die in 2006 verantwoordelijk was voor de harde, doch succesvolle campagne tegen PvdA-leider Wouter Bos. Nu zijn politiek en media hard voor hem.

En nu zullen anderen, zoals campagneleider Michael Sijbom en politiek adviseur Jeroen de Graaf, proberen het politieke leven van Jan Peter Balkenende te rekken. Als het CDA niet de grootste partij wordt, is Balkenende weg. Jack de Vries, door sommigen gezien als nieuwe CDA-leider, verdwijnt naar de achtergrond. De nummer 15 op de CDA-lijst is na de verkiezingen ook niet meer beschikbaar als Kamerlid.

    • Herman Staal