Ultrageluid door testikels straks 'mannenpil'

Een behandeling waarbij ultrageluid door testikels gestuurd wordt, kan wellicht een voorbehoedsmiddel voor mannen worden. Bij rattenmannetjes hebben Amerikaanse onderzoekers al een tijdelijke stop van de spermaproductie aangetoond na zo’n behandeling. Om te onderzoeken of iets dergelijks ook bij mensen kan, heeft de universiteit van Noord-Carolina nu een beurs van 100.000 dollar gekregen van de Bill & Melinda Gates Foundation, het fonds van de Microsoft-multimiljonair voor ongebruikelijk onderzoek in de gezondheidszorg, meldt het wetenschapspersbureau Eurekalert. Onderzoeksleider James Tsuruta: „Ons uiteindelijke doel is om ultrageluid zoals dat in therapeutische instrumenten voor sportgeneeskunde en klinieken gebruikt wordt, aan te wenden als een goedkoop, lang werkend, omkeerbaar mannelijk contraceptief, dat geschikt is voor toepassing in zowel ontwikkelingslanden als de westerse wereld. Wij denken dat we zo mannen een zes maanden durend, betrouwbaar, goedkoop, niet-hormonaal anticonceptiemiddel kunnen bieden met één behandeling.” Het zou gaan om een pijnloze behandeling met onhoorbaar geluid, met een intensiteit die nu gebruikt wordt om littekenweefsel in een verzwikte enkel te herstellen. De warmte (als in een warm bad) die de straling in de ballen veroorzaakt, zou de sperma-aanmaak stoppen.

    • Paul Steenhuis