Stadspaleis

Koninklijk Paleis, Meir, voor Erfgoed Vlaanderen

Altijd al eens een keizerlijke slaapkamer willen zien? Dat kan sinds kort in Antwerpen, waar onlangs het Paleis op de Meir is geopend. Jan-Alexander van Susteren, een ondernemer die fortuin vergaarde met beleggen in risicovolle bedrijven, liet het in 1745 ontwerpen naar Franse, Oostenrijkse en Nederlandse voorbeelden. In 1811 kocht Napoleon het stadspaleis. Antwerpen was een belangrijke militaire haven en omdat de Franse keizer Engeland wilde veroveren, zocht hij er een pied-à-terre.

Later gebruikten de Nederlandse koning Willem I en verschillende Belgische vorsten het gebouw voor ontvangsten. Maar nadat het nog een tijdje als museum had gediend, raakte het in verval. De Vlaamse overheid, die nu eigenaar is, heeft het laten restaureren. Meubels en kunstvoorwerpen uit verschillende perioden werden verzameld en teruggebracht. Wandschilderingen zijn hersteld.

Een rondleiding (reserveren aanbevolen) duurt anderhalf uur. Op de begane grond van het paleis zijn een chocolatier en een brasserie (Café Impérial) gevestigd. In de slaapkamer erboven staat wel het bed dat Napoleon bestelde. Maar hij heeft er nooit in geslapen.

Reserveren kan via paleisopdemeir.be

    • Jeroen van der Kris