selectie

Het onlangs geopende Centre Pompidou Metz General view of the Centre Pompidou-Metz museum in the eastern city of Metz May 10, 2010. The offshoot of the Pompidou Centre will open on May 12, giving a lift to a struggling region and joining a global trend towards big museum "brands". The new centre in Metz will draw on the more than 65,000 works held by the Musee National d'Art Moderne at the main Pompidou Centre in Paris, one of the largest collections of modern and contemporary art in Europe. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: SOCIETY) REUTERS

informatief

Kunstuur. Aandacht voor kunst in de openbare ruimte. Deze keer ‘De Ontknoping’ van Atelier Van Lieshout, en ‘Blauwe Bonen’ van Inge Claesen. Verder o.a. de Prix de Rome, Nynke Laverman en Youp van ’t Hek in Friesland, en griezelen met Hans den Hartog Jager bij een installatie van Izaak Zwartjes in Galerie Upstream in Amsterdam.Ned.2, 17.00-18.00u.

Usain Bolt: the fastest man alive. Oud-atleet Michael Johnson reist naar Jamaica om te onderzoeken hoe het komt dat de man die hem onttroonde als wereldrecordhouder zo veel harder loopt dan zijn concurrenten. Hoe gaat hij om met de immer aanwezige druk van media, en de beschuldigingen van het gebruik van verboden middelen?BBC 2, 18.10-19.10u.

documentaire

Vranckx: stropers in de val. De illegale ivoorhandel bloeit. China blijft de voornaamste afnemer van het ivoor van de naar schatting 30.000 olifanten die jaarlijks om hun slagtanden worden doodgeschoten. Op weg met Ofir Drori, die in Kameroen infiltreert in criminele kringen en zich voordoet als opkoper.Canvas, 20.10-20.35u.

In den Fußstapfen des Fridtjof Nansen. Twee poolonderzoekers doen de reis na die Fridtjof Nansen en Hjalmar Johansen in 1895 maakten. Toen hun schip ‘Fram’ door ijs werd ingesloten besloten zij te voet naar de noordpool te gaan. Kort voor het doel werden de omstandigheden hun te bar en keerden zij om. In Frans-Josefland brachten ze de winter door in een stenen hut. Arte, 20.15-22.00u.

sport

Formule 1: Grand Prix de Monaco. Verslag van de kwalificatieritten voor de race van morgen. BBC 1, 13.10-15.35u.

Finale DFB-Pokal. Rechtstreeks verslag van de finale van de Duitse bekerfinale tussen het Bayern München van Louis van Gaal, Mark van Bommel en Arjen Robben, en Werder Bremen.ZDF, 19.25-22.30u.

radio

Hotel Central. Naar aanleiding van de aandacht voor de Egyptische zangeres Om Kalthoum tijdens het Holland Festival, vanavond als gast de Egyptische muziekkenner Hatim Suleiman. Hij voert de luisteraar mee van oude klassieke hofmuziek naar hedendaagse pop.Radio 6, 20.02-22.00u.