Raemon Sluiter?

Raemon Sluiter heeft gisteren besloten definitief met tennis te stoppen. Vorig jaar stopte hij ook al, maar de 32-jarige Rotterdammer keerde terug. Wat vinden coaches en collega’s van zijn besluit?

Raemon Sluiter: „Het is mij wel makkelijk gemaakt. Ik was er wel uit dat ik dit jaar wilde stoppen, maar ik moest nog de beslissing nemen wanneer. Die is nu genomen, als is het wel jammer dat het op zo’n manier moet. Ik kon niet eens fatsoenlijk serveren, dan houdt het op. Met mijn beginnende tennisarm had ik ook een maand rust kunnen nemen, maar dan ga je met veel kunst- en vliegwerk proberen de kwalificaties van Wimbledon te halen. Dat schiet ook niet op. Ik had nog wel de eredivisie en in Breda en Scheveningen willen spelen. Ik kan drie weken op niveau mee, maar daarmee kom je niet terug in de top-honderd. Fysiek ben ik niet goed genoeg meer, dat weet ik nu. Ik heb een geweldige tijd gehad al die jaren en ben blij dat ik het heb kunnen meemaken. Ik kan het boek nu met een gerust hart dicht slaan.”

Tjerk Bogtstra, de coach van Sluiter en voormalig Davis-Cup-captain: „Voor mij komt het niet als een verrassing. Hij had al een paar jaar problemen met zijn rechterelleboog. In het begin had hij er alleen last van als hij een paar weken achter elkaar speelde. Op het laatst was het al na één training, het was chronisch. Woensdag heeft hij nog getraind, met pijnstillers. Bij het volleren voelde hij het al en serveren ging nauwelijks. Toen Raemon op 1 januari 2009 weer begon hebben we een goed team om hem heen gebouwd. Belangrijkste was dat het fysiek op orde zou komen, omdat hij een jaar niet aan topsport had gedaan. Tot september ging het goed, daarna had hij continu problemen. Het lichaam protesteerde. Hij herstelde moeizaam van zware inspanningen, zoals conditietrainingen. Het lichaam was minder sterk dan vijf jaar geleden. Het besluit om te stoppen was niet zo moeilijk meer. De problemen met de elleboog was het laatste zetje in de rug. Hij wilde dit jaar nog erg graag Wimbledon spelen. Het is jammer dat dat nu niet meer kan.’’

Hugo Ekker, bondscoach van Jong Oranje en van 2002 tot en met 2006 de coach van Sluiter: „De tijd met Raemon was één van de mooiste periodes in mijn loopbaan. Het is een goudeerlijke en fijne jongen. Ik heb nog steeds goed contact met hem. Hij kan met tevredenheid terugkijken op zijn carrière. Hij zal niet nog eens terugkomen op zijn besluit. Zijn terugkeer was verstandig. Zijn eerste afscheid had deels te maken met privéredenen. Hij was nog niet helemaal klaar met tennis. Nu wel. Alleen daarom was zijn rentree al een goed besluit. Dat hij vorig jaar de finale haalde van het toernooi van Rosmalen verraste me niet. Op gras kan dat gebeuren. Op een andere ondergrond had het me wel verbaasd.’’

John van Lottum, oud-tennisser, die veel met Sluiter speelde en met hem een bedrijf in tennisartikelen heeft: „Je voelde aankomen dat hij zou stoppen. Critici zetten al vraagtekens bij zijn terugkeer vorig jaar. Maar hij heeft gewacht tot zijn eigen gevoel aangaf dat hij moest stoppen. In zijn hoofd was hij al langer gestopt. Die blessure gaf de doorslag. Ik ben met hem opgegroeid als tennisser. Heel apart was dat hij een ras-Feyenoorder is en ik een ras-Ajacied. Ik heb vaak bij toernooien met hem op één kamer gelegen. Hij was verliefd op het spelletje. Ik kan me herinneren dat hij een keer te laat was voor een toernooi en moest huilen, toen begreep ik hoe zeer hij van het spelletje hield.”

Paul Haarhuis, oud-tennisser, die met Sluiter in de Davis Cup speelde: „Dit besluit is iets waarover hij heeft nagedacht. Dan is het automatisch goed. Als hij nu honderdste op de wereldranglijst had gestaan, had hij misschien nog de spirit gehad om door te gaan. Sluiter heeft veel betekend voor het Nederlandse tennis. In 2001 versloeg hij in de Davis Cup de Spanjaard Ferrero, die een paar maanden eerder de Davis Cup had gewonnen. Raemon had nog nooit van zo’n grote jongen gewonnen. Hij leefde er de hele week naartoe. Je zag aan hem waartoe hij in staat was. Hij was echt een man van het team.”

    • Steven Verseput
    • Daan Heijink