Melk uw huis

Tip voor Onrustige woningeigenaren

Winst 4.262 euro belastingvrij

Het woord ‘overwaarde’ verdient de hoofdprijs als meest misleidende term van de afgelopen decennia. Bij overwaarde is uw huis meer waard dan de hypotheekschuld. Veel woningeigenaren worden daar onrustig van. Oorzaak: twintig jaar krediet- en hypotheekreclames veranderden de huisbezitter in een blinde woonconsument. Een woon- consument wil ‘overwaarde benutten’. Dat is extra lenen met je huis als onderpand. En of er nu een krediet- of landencrisis voorbij zeilt, de woonconsument blijft zijn huis zien als de goud spuwende wonderezel uit het sprookje van de gebroeders Grimm. Je roept ‘ezeltje strek je’ (lees: je volgt een hypotheek‘advies’) en je woning zou euro’s braken. Eindeloos en zonder risico.

Geloof niet in sprookjes. Er zijn talloze manieren om uw huis écht te melken. Neem vakantiewoningruil. U boekt deze zomer geen duur vakantieappartement, maar ruilt uw huis met iemand in Spanje, New York, Zuid-Afrika of waar dan ook (google op ‘vakantiewoningruil’). Ook tijdelijke verhuur kan geld opbrengen, een opluchting als u met twee huizen zit (voorwaarden op www.eigenhuis.nl).

Uw huis is ook dé ideale plek voor een feest, diner of (condoleance)bijeenkomst. Waarom een anoniem zaaltje huren? Een goede cateraar tovert uw woonkamer om in een restaurant, terwijl een dj uw tuin of straat tot danszaal maakt.

De kinderen kunnen bij u gratis op kamers. Dat scheelt als er straks geen basisbeurs meer is. Ook een kostganger, gastouderschap of bed & breakfast kan geld opbrengen. En heeft uw huis een zelfstandig deel? Verhuur het (als box 3-vermogen) of werk er als zzp’er en trek de kosten af van de winst. Denk ook eens aan uw woning als gesubsidieerde energiebron (zie www.energiesubsidiewijzer.nl). Of als belegging, simpelweg door de aflossing van uw schuld. Een hypotheekvrij huis komt goed van pas als u na pensionering extra armslag wilt.

Snapt u het? Niet uw hypotheek, maar uw huis is de wonderezel uit het sprookje van Grimm. En waarom zou u die ezel belenen als u deze eindeloos melken kan?

Snel verdienen

Verhuur een kamer. De inkomsten aan huur, inclusief service- en stookkosten, zijn belastingvrij als deze in 2010 niet hoger zijn dan 4.264 euro. Dat lukt met een kamerhuur van maximaal 355 euro per maand.

Risico

Kamerverhuur kan uw privacy en leefruimte beperken. Daarnaast kunnen de inkomsten eruit het recht op bijvoorbeeld een bijstandsuitkering verlagen.

Reageren kan op nrc.nl/erica

    • Erica Verdegaal