Langere campagnestop om Tripoli

Politieke partijen voeren ook dit weekend geen campagne uit piëteit met de slachtoffers van de vliegtuigramp in Tripoli en hun nabestaanden.

De campagneleiders besloten gisteren na overleg hun activiteiten af te gelasten en ook het lijsttrekkersdebat op Radio 1 zondag geen doorgang te laten vinden. Dat besluit is genomen na beraad met de NOS, die het debat wilde aanpassen om het ingetogener te laten verlopen. „Half debatteren kan niet”, zegt Roy Kramer, de campagneleider van D66. „Na dit weekend is er nog genoeg tijd voor de campagne.”

Na het nieuws over de vliegtuigcrash woensdag spraken de partijen al een campagnestop af tot en met gisteren. Het CDA, tijdens een familiedag, en GroenLinks hadden dit weekend de start van hun campagne gepland. Het is nog niet bekend of en wanneer die partijen de campagneaftrap wel zullen vieren. Ook een leden- en vrijwilligersdag van de SP, morgen in het Openluchtmuseum in Arnhem, gaat niet door. „ Het past niet bij de omstandigheden om dit nu door te laten gaan”, zegt een woordvoerder.

De PVV meldt dat het eerste publieke optreden na de campagnepauze van Geert Wilders maandagavond zal zijn. De partij houdt dan een besloten bijeenkomst in Enschede. Tot die tijd twittert Wilders ook niet.