Lady Gaga

Lady Gaga Illustratie Anje Jager Jager, Anje

Wie is de vrouw van de week?

Dat is Stefani Joanne Angelina Germanotta.

Germa-wie?

Germanotta, oftewel Lady Gaga. 24 jaar, geboren in New York, zingt liedjes als Telephone en Let’s Dance, is binnen anderhalf jaar uitgegroeid tot de beroemdste artiest ter wereld.

Ter wereld?

Haar voorganger was Madonna, maar zij kondigde onlangs aan te willen stoppen met muziek maken. Zogenaamd omdat ze zich op film wil concentreren, maar we weten heus wel dat ze op eigen terrein is verslagen door Lady Gaga.

Wat heeft Lady Gaga met Madonna te maken?

Madonna was haar voorbeeld. En net zoals Madonna zelf haar voorbeeld Debbie Harry voorbijstreefde, wordt ze nu zelf overtroffen. Want Lady Gaga is extravaganter en extremer.

Hoezo extremer?

Madonna was ook ooit extreem, maar de tijden van haar fotoboek Sex en opruiende clips zijn al lang voorbij. Lady Gaga is nu degene die ons verrast met steeds maffere creaties en fantasievolle clips: denk aan de bh die vonken spuwde. Zij werd afgelopen week door Time Magazine uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste artiesten van dit moment.

Zijn er andere artiesten die Gaga beïnvloed hebben?

Te oordelen naar haar voorkomen heeft ze enige kennis van pop-art en van de surrealisten: de telefoons in de clip van Telephone doen denken aan de schilderijen van Dalí. Zelf zegt ze dat het haar ambitie is om een scene te creëren als Warhols Factory in de jaren zestig: een creatieve groep mensen die ze House of Gaga noemt.

Wat vindt Nederland van Gaga?

De zalen waarin ze hier optreedt zijn binnen driekwart jaar gegroeid van de Melkweg en Paradiso (Amsterdam), naar voetbalstadion het Gelredome in Arnhem. Hier zullen 30.000 mensen haar vanavond zien optreden.

En is ze ook echt goed?

Ja. Denk aan de manier waarop ze optrad voor de Britse koningin: zingend aan een vleugel die metershoge, dierlijke poten had, waardoor ze leek op een creatuur van Jeroen Bosch. Weergaloos. De muziek – bonkige dance – blijft wat achter bij haar shows, al verraste ze op de mini-cd The Fame Monster met een paar onheilspellende ballades. Dus dat gaat de goede kant op.

    • Hester Carvalho