Kort nieuws Kunst

Nederlandse kunstenaars vaker naar buitenland

AMSTERDAM, 15 mei. Nederlandse culturele instellingen en gezelschappen hebben vorig jaar bijna zesduizend presentaties in het buitenland verzorgd – duizend activiteiten meer dan in het jaar daarvoor. Dat heeft het SICA Dutch Centre for International Cultural Activities bekendgemaakt. Dagelijks vonden gemiddeld dertig Nederlandse culturele presentaties in het buitenland plaats. Vooral in Duitsland en de Verenigde Staten waren Nederlandse kunstenaars en culturele organisaties actief. Muzikanten, onder wie DJ Tiësto, orkestleider André Rieu en metalband Within Temptation, namen het grootste aandeel voor hun rekening: bijna 40 procent van de activiteiten bestond uit muziek. (ANP)

Stedelijk Museum gaat tijdelijk open

AMSTERDAM, 15 mei. Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat tijdelijk open. Eind augustus zullen er schilderijen in het reeds gerenoveerde deel van het museum te zien zijn. De directie hoopt zo het publiek tegemoet te komen. Over de verbouwing van het Stedelijk Museum, die steeds verder uitloopt, bestaat al enige tijd ontevredenheid. (ANP)

Jazzprijs voor trompettist Scott

DELFT, 15 mei. De Amerikaanse trompettist Christian Scott krijgt tijdens het North Sea Jazz Festival de Paul Acket Award. De prijs is bedoeld voor jazzmuzikanten die een grotere bekendheid verdienen. De 27-jarige Scott krijgt de prijs begin juli tijdens North Sea Jazz, waar hij ook optreedt. (ANP)

Koning v. Katoren

ROTTERDAM, 15 mei. Muzikant Kyteman gaat de muziek maken voor de nieuwe Nederlandse film Koning van Katoren. De muzikant krijgt ook een rolletje in de film. Koning van Katoren is de verfilming van het gelijknamige boek van schrijver Jan Terlouw. (ANP)