Kort nieuws Economie

IMF: overheden moeten snel bezuinigen

Washington, 15 mei. Overheden van ontwikkelde economieën moeten snel bezuinigen om te voorkomen dat hun tekorten op de begroting leiden tot problemen. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een gisteren gepubliceerd rapport. „Als de overheidsschulden niet worden teruggebracht tot het niveau van voor de crisis, dan riskeren de meest ontwikkelde economieën een lagere groei van meer dan een half procentpunt op jaarbasis. Dit is een zeer groot effect als dat zich meerdere jaren opeenhoopt”, aldus het IMF. De waarschuwing komt op een moment dat Europa in de ban is van een schuldencrisis. De problemen begonnen bij Griekenland, maar dreigen nu over te slaan naar andere landen. (ANP)

Oprichter Stelios uit bestuur EasyJet

Londen, 15 mei. De oprichter van de Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet, Stelios HajiIoannou, is uit het bestuur van zijn onderneming gestapt. De Grieks-Cypriotische zakenman verklaarde gisteren dat hij met zijn stap meer vrijheid wil krijgen om als activistische aandeelhouder de strategie van EasyJet te veranderen. Haji-Ioannou ligt al geruime tijd overhoop met het bestuur. Tegen de zin van de oprichter wil het bedrijf zijn vloot uitbreiden. Volgens Haji-Ioannou moet de luchtvaartmaatschappij zich behoudender opstellen nu de vraag naar vliegtuigstoelen is teruggevallen. (ANP)

VS is positiever over economie

Ann Arbor, 15 mei. Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in mei toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte de universiteit van Michigan, die onderzoek doet naar het consumentenvertrouwen, gisteren bekend op basis van voorlopige cijfers. De index die het vertrouwen weergeeft, kwam uit op een stand van 73,3 tegen 72,2 in april. De industriële productie in de VS is vorige maand met 0,8 procent toegenomen vergeleken met een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die het stelsel van Amerikaanse centrale banken gisteren meldde. De detailhandelsverkopen in de VS zijn in april met 0,4 procent gestegen vergeleken met een maand eerder. Het is de zevende maand op rij dat de verkoop toeneemt. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekend. (ANP)