Kort nieuws Buitenland

Zeker 10 doden bij zelfmoordaanslag voetbalstadion Irak

Bagdad, 15 mei. Bij een aanslag van drie zelfmoordterroristen bij een voetbalstadion in de Noord- Iraakse stad Tal Afar zijn gisteren zeker tien doden en 120 gewonden gevallen. De eerste dader liet na de wedstrijd in de menigte bij de ingang een autobom ontploffen. De twee anderen brachten hun bomgordels tot ontploffing tussen de mensen die vluchtten, aldus de politie. Het overwegend shi’itische Tal Afar is vaker doelwit van aanslagen geweest. De nieuwe leider van de terreurorganisatie Al-Qaeda-in-Irak, die gisteren werd benoemd, waarschuwde shi’ieten voor nieuwe aanslagen en „donkere dagen, verzengd van bloed”. De vorige leider, de Egyptenaar Abu Ayyub al-Masri, werd in april bij een Amerikaanse aanval gedood. (AP)

Joodse kolonist doodt Palestijn (16)

Door onze correspondent

tel aviv, 15 mei. Een joodse kolonist heeft op de bezette Westelijke Jordaanoever donderdag een 16-jarige Palestijn doodgeschoten. Volgens Israëlische en Palestijnse bronnen reed de man op een snelweg ten noorden van de stad Ramallah, toen zijn auto met stenen werd bekogeld. Hij stapte uit en schoot de jongen dood. Volgens de familie van de jongen was hij aan het werk op het veld van zijn ouders. De spanningen tussen Palestijnen en kolonisten zijn de laatste maanden toegenomen, met geweld als gevolg. In de omgeving van de plek van de schietpartij hebben kolonisten provocatieve demonstraties gehouden.

Dode bij geweld in Zuid-Kirgizië

Jalalabad, 15 mei. In het zuiden van Kirgizië is het gistermiddag tot een heftige confrontatie gekomen tussen aanhangers van de in april verdreven president Bakijev en medestanders van de interim-regering, die na de opstand de macht greep. Daarbij werd tenminste een persoon gedood. Meer dan zestig mensen raakten gewond. Tijdens de gevechten, in Jalalabad, de thuisstad van Bakijev, werd pistoolschoten gelost en werd met stenen gegooid. Aanhangers van Bakijev hadden er donderdag enkele regeringsgebouwen bezet. Gisteren probeerden aanhangers van de nieuwe regering de gebouwen te ontzetten. Het was het ergste geweld sinds de opstand van april. Toen vielen meer dan tachtig doden. (AP)

Orbán benoemd tot premier Hongarije

Boedapest, 15 mei. Viktor Orbán, leider van de nationaal-conservatieve partij Fidesz, is officieel benoemd tot premier van Hongarije. President Lászlo Sólyom benoemde Orbán tijdens de inauguratiezitting van het nieuwe parlement, gisteren. Orbáns partij won bij de tweede en laatste ronde van de parlementsverkiezingen op 25 april een tweederde meerderheid. Daarmee kwam een eind aan acht jaar regeren door de socialisten (MSzP). Het ultrarechtse Jobbik werd bij de verkiezingen de derde partij. Orbán was al eens premier, van 1998 tot 2002. (Reuters)

Garzón geschorst tot proces dient

Madrid, 15 mei. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón is geschorst in afwachting van het proces tegen hem wegens ambtsmisbruik. Dat heeft de permanente commissie van de Hoge Raad voor de Rechterlijke Macht in Spanje besloten. Garzón maakte woensdag nog bekend extern adviseur bij het Internationale Strafhof in Den Haag te willen worden. De hoofdaanklager van dit Hof, zijn vriend Luis Moreno-Ocampo, had hem hiervoor gevraagd. Door terug te treden als onderzoeksrechter in Spanje hoopte Garzón zijn schorsing te ontlopen. De commissie moet besluiten of Garzóns schorsing een belemmering is voor zijn overplaatsing naar het Strafhof in Den Haag. (AP, AFP)

Weer bomaanslag in Griekenland

Thessaloniki, 15 mei. Bij een bomaanslag voor een rechtbank in de Noord-Griekse stad Thessaloniki zijn gisteren twee gewonden gevallen. Donderdag had al een aanslag bij een zwaarbeveiligde gevangenis in Athene plaats. Beide aanslagen zijn niet opgeëist, maar de politie houdt rekening met een verband met de recente opsluiting van zes vermoedelijke leden van de Revolutionaire Strijd. Deze linkse terreurgroep heeft vaker aanslagen op overheidsgebouwen gepleegd. (AP)