Kan een homo een hetero spelen?

Heteroseksuele acteurs spelen homoseksuele personages. Jake Gyllenhaal en Heath Ledger deden het, in het Oscarwinnende cowgay drama Brokeback Mountain. Maar kunnen homoseksuele acteurs ook met dezelfde geloofwaardigheid heteroseksuele rollen spelen? Dat valt te betwijfelen, schrijft columnist Ramin Setoodeh in de Amerikaanse Newsweek. Waarna de hele virtuele ‘gay community’ over hem heen viel.

Setoodeh schreef zijn column vorige week, nadat hij de voorstelling Promises Promises op Broadway zag. Daarin speelt de homoseksuele Sean Hayes, bekend als de aanstellerige nicht Jack uit de tv-serie Will and Grace, een heteroseksuele man.

Hij doet dat niet naar behoren, constateert Setoodeh. „Hij lijkt houterig en onzeker, het is alsof hij iets probeert te verbergen, wat natuurlijk ook zo is”, aldus Setoodeh, die overigens zelf ook homoseksueel is.

Die uitspraken leverden hem de hoon en haat van de homogemeenschap op. Setoodeh ontving zelfs haatmails en -telefoontjes. En acteurs en anderen uit de filmwereld eisen dat hij zijn excuses maakt.

Setoodeh heeft inmiddels een uitgebreide reactie geschreven. Daarin zegt hij slechts „een discussie te hebben willen aanwakkeren over een onderwerp dat steevast onder het tapijt wordt geveegd”.

Lees Setoodehs column en reactie op nrc.nl/cultuurblog

    • Yaël Vinckx