J.K. Rowling

** EMBARGO, NOT FOR PUBLICATION BEFORE 23.01 GMT THURSDAY JULY 19 2007 ** Undated handout picture of British author JK Rowling, made available Thursday July 19, 2007. The publication of the seventh and final Harry Potter novel, Harry Potter And The Deathly Hallows is due to be released globally in English-speaking countries immediately after midnight on July 20, 2007. In the United States, it is to be released for sale within each separate time zone at 00.01 local time, a few hours after other English-speaking countries. (AP Photo/JP Masclet, HO) ** EDITORIAL USE ONLY ** AP

J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter-boeken, kwam in het nieuws omdat ze zich met de Britse verkiezingen bemoeide. Haar vertegenwoordiger in Nederland, Elsbeth Louis van uitgeverij De Harmonie vertelt.

„Rowling schreef een vernietigende kritiek op de plannen voor familiepolitiek van de conservatieven, in The Times: The single mother’s manifesto. De conservatieven willen gehuwden een bonus geven. Belachelijk, vindt ze. Rowling springt altijd in de bres voor bijstandsmoeders. Ze was er zelf een toen ze haar eerste boeken schreef.”

Heeft ze na 2007, het laatste Potterboek Relieken van de Dood, nog iets geschreven?

„Ja, voor liefdadigheidsdoelen schreef ze ‘bijboekjes’ bij de Potterreeks, de meest recente is De vertelsels van Baker de Bard.

Maar geen Harry Potter meer.

„Voorlopig niet. Ze is in 2001 opnieuw getrouwd met een Schotse arts, woont in Edinburgh, en heeft naast haar dochter uit haar eerste huwelijk inmiddels twee jongere kinderen, uit 2003 en 2005. Ze wil tijd aan het gezin besteden. Maar, afgelopen Pasen heeft ze herhaald dat ze over een jaar of tien misschien nog wel eens over Potter schrijft. En ze zou werken aan een ‘politiek sprookje’ voor kinderen.”

Wat doet ze verder?

„Ze is van bijstandsmoeder tot een van de rijkste vrouwen ter aarde geworden. Ze stopt veel geld en tijd in het steunen van goede doelen, zoals alleenstaande moeders, Comic Relief, kinderen in Tsjechië en Moldavië, en onderzoek naar multiple sclerosis, omdat haar moeder daar aan stierf. En ze blijft druk met Potter. Op 18 juni opent het Harry Potter World themapark, in Orlando.”

    • Paul Steenhuis