Goudstaven zijn weer populair

Is er een financiële crisis, koop een goudklomp. Door de crisis rond Griekenland en de euro steeg de goudprijs naar een record. Analisten verwachten dat goud nog duurder wordt.

De goudprijs is het hele jaar al in beroering, maar de temperatuur op de internationale goudmarkt steeg afgelopen week plots tot grote hoogten.

De goudprijs bereikte gisteren een recordhoogte van 1.229 dollar per troy ounce (de internationale standaard waarin goud wordt verhandeld: 31,1 gram), wat neerkomt op zo'n 31.884 euro per kilo. Goudstaven en gouden tientjes zijn niet aan te slepen bij de plaatselijke handelaren en ook op de internationale goudmarkt nemen de handelsvolumes toe.

Van oudsher was goud het ultieme oppotmiddel, maar dat beeld is in de loop der tijd verdwenen. Omdat inflatie in de economische gloriejaren nauwelijks meer als risico werd gezien, leek het investeren in een dode klomp goud weinig dynamisch. Maar door de kredietcrisis is hierin verandering gekomen. Overheden die geld bijdrukken om de economie te redden, zullen uiteindelijk de inflatie weer omhoog drijven, is de gedachte. De zekerheid van de goudklomp lijkt dan ineens zo gek nog niet.

De recente ‘goudkoorts’ komt dan ook niet als een verrassing. Economische of politieke onrust is altijd goed voor de goudprijs. En met de onrust op de Europese obligatiemarkten, de zwakke euro en de onzekerheid over de positie van landen als Griekenland en Spanje lijkt aan die voorwaarde ruim te zijn voldaan. Sinds de speculatiegolf naar aanleiding van de Griekse schuldencrisis in februari, steeg de goudprijs al met bijna twintig procent. Een forse stijging vergeleken met de vijf procent per jaar die de afgelopen decennia gebruikelijk was. Alle pogingen van de Europese Centrale Bank om de eurocrisis te bezweren ten spijt, willen beleggers niets liever dan hun vermogen veilig stellen in dikke baren blinkend goud.

Handelaar in edelmetalen Ron Schouten van Deutsche Bank Nederland (voorheen de Hollandsche Bank-Unie, HBU) ziet „grote bedragen heen en weer schuiven” op de internationale goudmarkt. Het Rotterdamse HBU geldt al jaren als de grootste Nederlandse partij in de internationale goudhandel. Exacte bedragen wil Schouten niet noemen, maar het is duidelijk dat nu de euro onder druk staat beleggers vluchten in goud. Hij ziet veel grote marktpartijen long posities innemen, wat erop neerkomt dat ze speculeren op een stijging van de goudprijs. Dit gebeurt vooral via futures, termijncontracten waarbij men afspreekt om op een bepaald tijdstip een bepaalde hoeveelheid goud te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. „Het goud is in principe opeisbaar aan het einde van de looptijd, dus bij de grote goudbeurzen in bijvoorbeeld Hongkong, New York en Londen zijn er ook echt kluizen aanwezig waarin het goud wordt bewaard”, licht hij toe. En juist naar die fysieke zekerheid zijn beleggers op zoek.

Hoewel goud vanwege de schaarste een relatief stabiele belegging is, adviseert Schouten niet alles in het edelmetaal te stoppen. „Door gespreid te beleggen loop je minder risico. Bovendien is er altijd het gevaar van correctie.” Schouten doelt op beleggers die snel verkopen nu de koers zo hoog staat, waardoor de prijs weer gaat dalen.

Volgens hem is er nauwelijks verschil tussen de verschillende goudmarkten wereldwijd. „Overal zie je een toeloop van de vraag naar baartjes goud. Vooral bij kleinere beleggers.”

Die toenemende behoefte aan zekerheid kan ook goudhandelaar Mike van Mastrigt bevestigen. Als handelaar in munten, postzegels en sieraden richtte hij onlangs de Goudmarkt in Rotterdam op. „Ik ben elke dag uitverkocht. Tot een paar weken geleden verkocht ik voor 50.000 euro per week aan baartjes goud, nu is dat 50.000 euro per dag.” Voor zijn voorraad is hij vooral afhankelijk van voormalige juweliers die de juwelen omsmelten tot goudstaven, zogenaamd sloopgoud.

Zijn clientèle varieert van vermogende particulieren die een paar duizend euro veilig willen stellen tot beleggers die een ton te besteden hebben. Bij grotere transacties wordt eerst het geld overgemaakt waarna op afspraak de goudstaafjes kunnen worden opgehaald. Om veiligheidsredenen is de voorraad in het pand minimaal. Contante betaling kan ook, want tot 15.000 euro geldt er geen meldingsplicht onder de Wet melding ongebruikelijke transacties. „Zwart geld vaak, bijvoorbeeld iemand die dezelfde dag nog voor 10.000 euro aan gouden tientjes wil”, zegt Van Mastrigt.

Analisten verwachten dat de goudprijs de komende tijd nog verder zal stijgen. Voor eind juni zou de grens van 1.300 dollar wel eens kunnen zijn gepasseerd.

Tijdens de vorige hype op de goudmarkt, in 1980, stond de goudprijs op een recordhoogte van 875 dollar per ounce. Gecorrigeerd voor inflatie zou dit nu neerkomen op zo'n 2.400 dollar, een verdubbeling van de huidige koers. Daarbij is de economische groei sinds de jaren tachtig nog niet meegenomen.

Maar hoewel het goed is voor de omzet, benadrukt goudhandelaar Van Mastrigt dat niet iedereen plotseling zijn toevlucht moet zoeken in goud. „Als iedereen afstand neemt van de euro zijn we nog veel verder van huis.”

    • Nelleke Koops