Google stopt met eigen verkoop smartphone

nexus_one_screenshotNog geen vijf maanden nadat Google de Nexus One smartphone aankondigde trekt het internetbedrijf de stekker uit de website waarop de Nexus One rechtstreeks verkocht wordt aan particulieren.

In januari werd de Nexus One gepresenteerd als het vlaggenschip van telefoons met een Android besturingssysteem. Google hoopte  met een speciale webwinkel en een ander betaalmodel de logge telefoonmarkt open te breken. De Nexus One is simlockvrij te koop, in tegenstelling tot die andere high-end smartphone met aanraakbesturing, de Apple iPhone. Google bood een telefoon die je zonder tussenkomst van telecomproviders kunt aanschaffen, zodat klanten zelf hun favoriete provider mogen kiezen. Maar dat transparante verkoopmodel blijkt toch weinig zoden aan de dijk te zetten. De reden: consumenten willen een telefoon eerst uitproberen en aanraken voordat ze er een paar honderd euro aan uitgeven. Blijkbaar kan internet toch niet alle winkels vervangen, constateert het officiële Google-blog,

“While the global adoption of the Android platform has exceeded our expectations, the web store has not. It’s remained a niche channel for early adopters, but it’s clear that many customers like a hands-on experience before buying a phone, and they also want a wide range of service plans to chose from.”

De verkoop van Nexus One telefoons valt tegen in vergelijking met de Apple iPhone. Is er nog echt sprake van een Google Phone of moet het experiment nu al als mislukt beschouwd worden? Komt er nog wel een Nexus Two en moet de kop boven dit bericht eigenlijk niet zijn ‘Google stopt met eigen smartphones? ‘

Voor het internetbedrijf is de Nexus One een ‘baken’ om de mogelijkheden van Android te demonstreren. Maar, zo geeft Google toe, veel van die techniek is nu al te vinden in andere telefoons, zoals de HTC Desire en de Motorola Droid. De Nexus One gaat in Nederland geleverd worden door Vodafone.

Wifi-netwerken in Streetview

Flickr/cc
Flickr/cc

Google heeft het nu even druk met slecht nieuws-management. Het internetbedrijf maakte bekend dat het ‘per ongeluk ‘ data bewaard heeft van onbeveiligde draadloze netwerken voor Streetview. Eerder ontkende Google dat dit het geval was. De olijke karretjes die het land doorkruisen maken dus niet alleen foto’s en berekeningen voor 3D-weergaves van gebouwen, maar verzamelen ook SSID-namen en MAC-adressen van wifi-netwerken. Van onbeveiligde netwerken bleek af en toe ook een flard data bewaard te worden, erkent het bedrijf nu. Google zegt dat het zijn best doet om de gegevens zo snel mogelijk te vernietigen, hoewel het niet verboden is om gegevens van draadloze netwerken te verzamelen. Google besluit voor de zekerheid helemaal te stoppen met het verzamelen van wifi-gegevens door middel van Streetview-auto’s.

De reden dat Google de wifi-gegevens überhaupt verzamelt is omdat je ook op basis van de locatiegegevens van draadloze netwerken vrij aardig kunt navigeren - zeker in een stedelijke omgeving waar de GPS-ontvangst niet altijd even goed is.

    • Marc Hijink