Gezonde gadgets

Wie zichzelf tegen heug en meug naar de sportschool moet slepen, kan hulp krijgen van fitnessgadgets. Nu ook voor kinderen.

Philips Activa

Zijn ze er nog, oergezonde Hollandse jongens en meisjes die buiten spelen, haren in de wind en een blos op de wangen? Of is alles onder de 16 inmiddels met mayonaise vastgekleefd aan de achterbank, de spelcomputer, Hyves en de mobiele telefoon? (één oortje in, het andere nonchalant bungelend).

De Japanse spelfabrikant Nintendo probeert kinderen die van games houden meer te laten bewegen. De Pokéwalker, vorige maand in Europa geïntroduceerd, is een uitbreiding op de kleine draagbare spelcomputer Nintendo DSi. De Pokéwalker is een vrolijk gekleurde stappenteller die onderdeel uitmaakt van de spellen Heart Gold en Soul Silver. In deze verslavende titels kan een speler punten verdienen door de Pokéwalker bij zich te dragen en te bewegen. Een beetje rennen en ravotten levert een gelukkig Pokémon-poppetje op en extraatjes voor in het spel.

Natuurlijk zijn er luie Nintendo-fans die de zaak proberen te flessen. Een haalde de platenspeler van pa van zolder om daar de Pokéwalker op te plakken (bewijs op YouTube). En een nerdje-in-de-dop slaagde erin om met Lego Mindstorm de Pokéwalker automatisch heen en weer te schudden.

Nintendo is niet voor het eerst gezond bezig op de DS-computer. Er was al een spel dat je helpt te stoppen met roken – gebaseerd op Allen Carr. Medisch concern Bayer ontwikkelde de Didget, een glucosemeter voor jonge diabetespatiënten, dat onderdeel uitmaakte van een Nintendo-spel.

Nintendo is ook de bedenker van de Wii Fit. Dat is een weegschaal waarmee je balans- en conditiespelletjes kunt spelen in een spelomgeving. Best serieus, want de Wii Fit brengt zonder genade overgewicht in kaart en klaagt luid als je ’m een tijd links laat liggen.

Al eerder getest en nog steeds in gebruik: Philips DirectLife, een bewegingsmeter die niet alleen het sporten, maar ook dagelijkse bewegingen registreert. DirectLife biedt de gebruiker begeleiding van een echte coach. Je krijgt berichten als „gewoon lekker doorgaan” en onmisbare tips als „neem eens de trap”. Maar goed, die mailtjes van coach Aleida leveren genoeg schuldgevoel op om je bewegingpatroon aan te passen. Het apparaat kost 99 euro, de bijbehorende onlinedienst een tientje per maand.

Philips ontwierp daarnaast de Activa, een digitale muziekspeler die doet denken aan de Nike-stappenteller voor de iPod Nano en de Samsung MyFit, een mp3-speler met fitness-ambities. De Activa (circa 100 euro) past het tempo van de muziek aan op je loopritme. Er zit bovendien een fitness-coach ingeprogrammeerd. Die is instelbaar: als beleefde aanmoedigingen van een vriendelijke vrouwenstem niet voldoende zijn, dan kun je nog kiezen voor een drill sergeant die afgemeten bevelen in je oren blaft: Rennen, watje!

    • Marc Hijink