Gezond verstand

Van Gezond Slank met Dr. Frank zijn 150.000 exemplaren verkocht. Afvallen door logisch na te denken kan ook.

Close-up of halibut on mauve background. Photononstop

Hij is een beetje te dik, mijn man. Net als ruim de helft van de Nederlandse bevolking trouwens. Liefst meer dan 50 procent van alle volwassenen lijdt aan overgewicht. Of ik daar iets aan kan doen, wil echtgenoot weten. Nou, niet aan die statistieken, ben ik bang. Wie Nederland wil laten afvallen, redt het niet met een paar slanke recepten in een kookrubriek. Daar heb je overheidscampagnes voor nodig, kenniscentra, convenanten, en dieetgoeroe’s à la Dr. Frank.

Dr. Frank, dat vindt echtgenoot een goed idee. Als ik nu eens uit Gezond slank met Dr. Frank ga koken, dan raakt hij die overtollige kilo’s kwijt, en kan ik er mooi iets over schrijven. Leuk bedacht, maar ik herinner me de week, een aantal jaar geleden, waarin diezelfde eega zou gaan sonjabakkeren en ik verslag deed in nrc.next. Zelden zo smakeloos gegeten, en de lijner in kwestie hield het om precies te zijn drieënhalve dag vol.

Wie Dr. Frank’s bestseller (150.000 exemplaren verkocht) leest, kan niet anders dan concluderen dat deze Twentse internist nauwkeurig naar het werk van Sonja Bakker heeft gekeken. Dezelfde weekmenu’s, dezelfde boodschappenlijstjes, dezelfde geruststellende toon, bedoeld om volgelingen het gevoel te geven dat zij zelf niet hoeven nadenken. Geen eigen verantwoordelijkheid. Alles komt goed, zolang je doet wat Sonja/de dokter zegt.

Zeker, er zijn ook verschillen. Waar Sonja Bakker bezuinigt op kilocalorieën, baseert Dr. Frank zijn dieet op een verhoogde eiwitconsumptie. Eiwitten geven een goed verzadigingsgevoel, en met een eiwittendieet verbrand je vet zonder je spiermassa aan te tasten, zo legt hij uit. Vet is niet taboe. Maar met koolhydraten moet je oppassen. Koolhydraten vormen de snelst beschikbare brandstof voor het lichaam. Wie weinig koolhydraten eet, dwingt het systeem om de vetvoorraden aan te spreken.

Waar hebben we dat ook alweer vaker gehoord? Was dat niet bij die andere beroemde dieetdokter, Dr. Atkins? Het is natuurlijk niet voor niets dat Frank van Berkum zich op de cover van zijn boek laat afbeelden met witte jas en stethoscoop. Zijn eiwittendieet is wetenschappelijk getest, schrijft hij, en bovendien bewezen door 28 jaar praktijkervaring.

Wie durft een dokter tegen te spreken? Ik niet. Althans, niet als het gaat over dat wetenschappelijke deel. Wel als het gaat over iets waar dokters net zo veel patent op hebben als gewone stervelingen: gezond verstand. Hoe lang houdt een mens het vol te ontbijten met een ovenschotel van aubergine, mozzarella en eieren? Hoe verantwoord is een regime dat fruit verbiedt en drie glazen light-frisdrank per dag toestaat?

Oude wijn in nieuwe zakken, dat is Gezond slank met Dr. Frank. De voorgekauwde menu’s en obligate motivatietips (beloon jezelf bij elke 5 kilo gewichtsverlies) van Sonja Bakker. De overdreven focus op eieren, spek, zalm en kipfilet van Dr. Atkins. Echtgenoot zal het daarom met mijn hoogstpersoonlijke, uiterst onwetenschappelijke aanpak moeten doen: gewoon gezond en matig eten. Met smaak, dat bovenal. Weinig opzienbarend misschien, maar op termijn wel zo effectief.

Janneke Vreugdenhil heeft een kookrubriek op nrc.tv

    • Janneke Vreugdenhil