Gevonden: de sloep van Joep

Bovenaanzicht van het schip, uit een brochure uit 2008
Bovenaanzicht van het schip, uit een brochure uit 2008

Verwende zeezeilers opgelet: voor 15 miljoen kunt u zich eigenaar noemen van een riant jacht. De 50 meterlange knalblauwe tweemaster Blue Gold staat te koop bij een Berlijnse botenmakelaar. Het is niet zo maar een boot, met zijn airconditioning, zestien kooien, karaoke-installatie, vier badkuipen, drie jetski’s en meters teakhouten zonnedek. Het is een schip met een verhaal.

De Blue Gold is het zeilschip dat zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen in de jaren negentig overnam van de Limburgse paardenfokker Leon Melchior. Hij liet de in 1982 gebouwde Benetti grondig renoveren, legde het aan de kade van zijn scheepswerf RDM, waar hij het ook als logeerplek gebruikte (kamerjas en sloffen op het dek) en verscheepte er in de zomer van 1996 letterlijk zijn gezin mee naar Curaçao. Het schip werd op de Antillen ingeschreven onder Delta Clipper NV, een van zijn vele houdstermaatschappijen en werd zo een dochter van Van den Nieuwenhuyzens RDM-concern. Dat was in Nederland toch vooral een defensie-industrie (duikboten, pantservoertuigen). Rijke, vooral Amerikaanse toeristen konden het luxe jacht huren voor een chartervaart in het Caraïbisch gebied.

Naarmate RDM rond 2001 financieel steeds meer klem kwam te zitten, zette Van den Nieuwenhuyzen de Blue Gold herhaaldelijk in voor nieuwe leningen. Een voormalig ABN Amro-bankier bevestigt wat Van den Nieuwenhuyzen zelf ontkent: dat zijn bank om een lening van 45 miljoen gulden werd gevraagd, met als onderpand het zeiljacht. Voor dat bedrag was het getaxeerd. De bankier ontdekte dat het schip al was beleend aan een andere bank.

Sinds het RDM-concern in 2004 omviel en Van den Nieuwenhuyzen in een strafzaak verwikkeld raakte wegens vermeende faillissementsfraude en omkoping van voormalig havenbaas Willem Scholten, is de Blue Gold onderwerp van fiscaal onderzoek. Het zeiljacht dook in 2008 op in de exotische archipel Vanuatu, waar het voor 125.000 dollar per week als charterschip werd verhuurd. Tot de zevenkoppige crew behoorde een aangetrouwd nichtje van Van den Nieuwenhuyzen, uit de uitgebreide Van der Valk-familie, en haar echtgenoot. Dat najaar meldde ‘Joep’ zich aan boord, in de haven van Auckland, Nieuw Zeeland, om noodzakelijke renovaties door te nemen.

Van den Nieuwenhuyzen is al jaren in het bezit van een paspoort van Vanuatu, volgens de Wereldbank het meest fiscaal vriendelijke oord ter wereld. „Dat is een heel verhaal”, luidt zijn verklaring desgevraagd. „Ik ben inderdaad betrokken bij dat land, moet er een tot twee keer per jaar zijn. Of ik er bezittingen heb? Dat wil de fiscus ook steeds weten.”

Van den Nieuwenhuyzen liet gisteren telefonisch vanuit Moskou weten niet bekend te zijn met de verkoopplannen voor de Blue Gold. „Het behoort helemaal toe aan Carlita. Ik heb er niks meer mee te maken.” Carlita is zijn ex-echtgenote. Het stel ging in 2001 uit elkaar. Van den Nieuwenhuyzen beweert dat hij een andere Antilliaanse vennootschap, Elite Holding NV, aan zijn ex heeft overgedragen. Daarin zit een aantal van zijn bezittingen, waaronder de Blue Gold. Op de netwerksite linkedin.com presenteert Van den Nieuwenhuyzen zich overigens nog altijd als ‘owner at Elite Holding’.

De vervolgde zakenman, die nog actief is als investeerder in Rusland en China, schat de vraagprijs van zijn voormalige schip een stuk lager in dan de 15 miljoen euro, waar het te koop voor staat. „9 miljoen? 10 misschien?”