Geen gedwongen verkoop voor muziekbedrijf EMI

De Britse platenmaatschappij EMI blijft voorlopig uit handen van zijn belangrijkste schuldeiser, de Amerikaanse bank Citigroup. EMI maakte gisteren bekend dat zijn grootaandeelhouder, private-equity-investeerder Terra Firma Capital Partners, heeft beloofd om meer geld te steken in de platenmaatschappij. Zo kan EMI blijven voldoen aan de financieringseisen van Citigroup.

Terra Firma, eigendom van de Britse miljardair Guy Hands, zou meer dan 100 miljoen pond (116 miljoen euro) extra willen investeren in EMI. De platenmaatschappij blijft hiermee waarschijnlijk tot maart volgend jaar binnen zijn financieringsvoorwaarden. Als EMI niet had kunnen voldoen aan zijn financiële verplichtingen, was het bedrijf in handen gekomen van Citigroup. EMI heeft een schuld van circa 3,2 miljard pond bij de Amerikaanse bank.

Terra Firma kocht de roemrijke platenmaatschappij in 2007 voor een bedrag van ongeveer 4,2 miljard pond. Guy Hands heeft eerder aangegeven dat hij spijt heeft van het hoge bedrag dat hij destijds heeft betaald voor EMI.

De platenmaatschappij, die onder meer de artiesten Gorillaz, Kylie Minogue en Robbie Williams onder contract heeft, heeft erg te lijden onder illegale downloads en dalende albumverkoop. Meer dan zijn concurrenten had EMI de afgelopen jaren last van tegenvallende resultaten in de Verenigde Staten, de belangrijkste muziekmarkt ter wereld, en kende het bedrijf interne (boekhoudkundige) problemen.

In februari meldde EMI een verlies (voor belastingen) van 1,75 miljard pond voor het boekjaar tot en met maart 2009. De platenmaatschappij schreef onder meer fors af op de uitgaverechten.

In een poging zijn schulden te verlagen zette EMI in februari zijn Abbey Road-studio’s in Londen in de verkoop. De opnamestudio’s zijn wereldberoemd vanwege de vele platen die The Beatles daar opnamen. De Abbey Road-studio’s moesten 30 miljoen pond opleveren. Na protesten van muziekliefhebbers zag EMI af van de verkoop.