film

Milou en mai (Louis Malle, 1989, F/I). Warme, ironische film werkt een geslaagde metafoor uit: op het platteland sterft een moeder en in de stralende lentezon krijgt de familie ruzie over de wat kale erfenis. Intussen woeden in het verre Parijs de studentenrellen van mei ’68 en gaat het oude Frankrijk ten onder. Prachtig spel, vooral van Michel Piccoli als de gezapige landman. Canvas, 22.55-0.40u. Milou en mai Year: 1990 Director: Louis Malle Bruno Carette PHOTOS12

The Man from Laramie (Anthony Mann, 1955, Verenigde Staten). De westerns die regisseur Anthony Mann maakte met acteur James Stewart behoren tot de top van dat vooral in de jaren 50 florerende genre. Mann was goed in het uitbeelden van de turbulente psychologie van zijn personages. The Man from Laramie is wel eens omschreven als Manns variant op Shakespeares King Lear, maar dan met (pleeg)zonen in plaats van dochters. Met o.a. Arthur Kennedy.BBC 2, 15.15-16.55u.

Exils (Tony Gatlif, 2004, Frankrijk/Italië). In Cannes met regieprijs bekroonde roadmovie volgt Zano (Romain Duris) en Naïma (Lubna Azabal) op hun reis van Parijs naar Algiers. De films van Gatlif zijn dronken van passie, temperament en grote emoties. Het scenario is een melodielijn om eindeloos op te variëren. Soms klinkt die romantisch, dan weer kitsch-op-het-randje. Met opzwepende flamencomuziek en een minutenlang durend soefi-reinigingsritueel. Ned. 2, 0.00-1.35u.