Dure financiële controle

Een striktere controle op de eigen financiën zou geld moeten opleveren. Maar dat is niet altijd zo. Dat blijkt uit een rapport van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (Coelo) dat gisteren werd gepubliceerd.

Gemeenten zijn jaarlijks 100 miljoen euro kwijt aan het toezicht door rijk en provincie op hun financiën en aan de eigen financiële controle, zo blijkt uit het onderzoek van het centrum dat is verbonden aan de Universiteit van Groningen. Maar de gemeenten stellen dat 36 procent van deze kosten hen geen enkele meerwaarde oplevert. De rijksoverheid en provincies verplichten gemeenten regelmatig financiële informatie te leveren. Ook moeten gemeenten zelf financiële controle uitoefenen, waarvoor zij een rekenkamer inschakelen. De gemeenten erkennen dat financieel toezicht onmisbaar is. Ook wanneer dit niet langer verplicht zou zijn, zouden zij hier geld aan blijven uitgeven. (ANP)