Blauwe emmers

2981E357-E1CD-4F81-A0B1-055A5F822FE7_w527_sAl dagen ben ik op zoek naar een blauw emmertje. Dat wil ik namelijk op de hoedenplank van mijn auto leggen  om te zien of ik word aangehouden, gearresteerd of beboet. Het zichtbaar dragen van blauwe emmers is namelijk verboden in Rusland. Boze automobilisten plakten ze zo’n drie weken geleden op het dak van hun auto, uit protest tegen de blauwe zwaailichten, de migalka’s, op overheidsauto’s die op volle snelheid door de stad racen en zo nu en dan iemand dood- of aanrijden. De bestuurders van die auto’s gaan vervolgens vrijuit, omdat ze een speciale vergunning hebben waarmee ze boven de wet staan. License to kill, zo zou je het kunnen noemen.

Officieel zijn er nog geen 2.000 mensen die toestemming hebben om een blauw zwaailicht op hun auto te hebben, maar in de praktijk van het corrupte Rusland zijn het er vele duizenden meer. Je kunt die toestemming voor zo’n zwaailicht namelijk gewoon kopen voor iets meer dan 100.000 dollar. Je hoeft daarna nooit meer in de file te staan en kunt net als president Medvedev of premier Poetin overal met 160 kilometer per uur doorrijden.

Boze automobilisten in Moskou en Sint-Petersburg hebben nu een soort van burgerprotest georganiseerd tegen die wanpraktijk. Een goede stap op weg naar een democratie, zou je zeggen, die tenslotte altijd begint met de verdediging van de belangen van een bepaalde groep.

Die automobilisten zijn echter meteen hard aangepakt door de autoriteiten. Toen ze een optocht hadden georganiseerd met hun van blauwe emmertjes voorziene auto’s, werden de organisatoren van die optocht de volgende ochtend meteen gearresteerd.

Uit ergernis besloten de automobilisten de auto’s thuis te laten en te voet door de stad te trekken. De blauwe emmertjes bonden ze nu op hun hoofd. Ook dit ludieke protest bleek uit den boze. De Doema nam zelfs een wet aan waarin dergelijke manifestaties staatsgevaarlijk werden verklaard.

Toch lieten de boze automobilisten het er niet bij zitten. Ze voelen zich tenslotte bedreigd door de dolle, dwaze zwaailichtcoureurs. Afgelopen woensdag gingen ze dan ook opnieuw de straat op in Kitai Gorod. En daar werden zestien voetgangers, die een excursie met blauwe emmers hadden georganiseerd, opgepakt door de politie. Zelfs een orthodoxe jood met een blauw keppeltje op zijn hoofd moest eraan geloven.

Twee dagen later maakte de autoriteiten echter bekend dat de agenten die de blauwe emmertjesdragers hadden aangehouden, gestraft zouden worden. Blijkbaar was het in de hoogste regionen doorgedrongen dat het arresteren van dit soort onschuldige activisten toch wel iets te ver ging. Premier Poetin heeft afgelopen week tenslotte nog eens benadrukt dat hij de afgelopen jaren zo zijn best heeft gedaan voor de ontwikkeling van een vrije pers in zijn land. En een vrije pers betekent vrijheid van meningsuiting. Een blauw emmertje als uiting daarvan moet in dat verband toch kunnen.

Zie ook: 7064.html

    • Michel Krielaars