China investeert miljarden in oliesector Nigeria

China heeft met Nigeria een contract gesloten van 23 miljard dollar (18,5 miljard euro) voor de bouw van drie olieraffinaderijen en één petrochemisch complex. Het gaat om een van de grootste investeringen tot nu toe van China in Afrika. De totale raffinagecapaciteit in Nigeria, ‘s werelds achtste olieproducent, wordt in één klap meer dan verdubbeld.

De overeenkomst is gisteren bekendgemaakt door het Nigeriaanse staatsoliebedrijf NNPC en het Chinese staatsbouwbedrijf CSCEC. De bedrijven financieren het project met geld en leningen van het Chinese bedrijf voor export- en kredietverzekeringen en een consortium van Chinese banken.

De omvang van de investering onderstreept de financiële armslag waar China over beschikt bij het veiligstellen van buitenlandse grondstoffen voor zijn eigen, snel groeiende economie. Deze groei bedroeg in het eerste kwartaal 11,9 procent, aldus cijfers van het Chinese bureau voor statistiek.

Het Nigeriaanse staatsoliebedrijf NNPC hoopt nu versneld nieuwe raffinaderijen te kunnen bouwen waardoor het land minder afhankelijk wordt van buitenlandse raffinageproducten. Ondanks zijn grote olievoorraden importeert Nigeria een belangrijk deel van zijn benzine. Miljoenen Nigerianen zitten zonder stroom. OHet is niet bekend wanneer de bouw begint.

Het akkoord met de Chinezen geeft Nigeria ook een steun in de rug bij een geplande hervorming van de oliesector die felle weerstand wekt bij westerse oliebedrijven zoals Shell. De Petroleum Industry Bill voorziet in het heronderhandelen van de voorwaarden waaronder de bedrijven in Nigeria actief mogen zijn.

De door de Chinezen te bouwen raffinaderijen krijgen een gezamenlijke capaciteit van 750.000 vaten per dag. De capaciteit van Nigeria’s vier bestaande raffinaderijen is 445.000 vaten per dag. Bijna eenderde daarvan wordt niet gehaald vanwege corruptie en geweld van militanten. Olieconcerns in Nigeria hebben veel last van de militanten. Er worden regelmatig werknemers van oliebedrijven ontvoerd en pijpleidingen vernield, met name in de Nigerdelta. (AFP, AP)